Milan Dragišić osuđen na četiri godine zatvora

Milan Dragišić osuđen na četiri godine zatvora

danas_logoNakon ponovljenog suđenja za ratne zločine u Bosanskom Petrovcu, Milan Dragišić je danas novom prvostepenom presudom osuđen na četiri godine zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvu prvostepenu presudu Dragišiću, po kojoj je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo jednog i pokušaj ubistva dva bošnjačka civila 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, pa je suđenje počelo ispočetka.

Danas je sudsko veće donelo identičnu presudu kao tokom prvog suđenja.

I u ovoj presudi se navodi da je Dragišić usmrtio Asima Kavaza, pokušao da ubije njegovog sina Muhameda, kao i da je potom pokušao da liši života Asmira Lemeša.

Oslobođen je optužbi za ubistvo dva bošnjačka civila – Safeta Terzića i Eldina Zajkića, kao i pokušaj ubistva Šaćira Hujića.

Danas je održano i suđenje nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane, a kasnije i Armije BiH, Osmanu Osmanoviću, koji se tereti za zlostavljanje civila i zarobljenika u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog u BiH 1992. godine.

Ispitana su dva svedoka oštećenih – članovi porodica žrtava, koji nemaju neposrednih saznanja o samom događaju.

Naredno suđenje zakazano je zua 27. jul ove godine.

Podsetimo, Osmanović, inače državljanin BiH, u novembru prošle godine uhapšen je na granici Srbij i BiH i od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji.

Preuzeto sa portala Danas

Share