Nataša Kandić: Ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba

Nataša Kandić: Ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba

danas_logoIzjava ministra spoljnih poslova Srbije „…kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu“ je u cilju podrške liderima Republike Srpske da je trenutak za razgraničenje sa Federacijom Bosne i Hercegovine.

To komentariše za Danas Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i REKOM, izjavu Ivice Dačića u kojoj on reaguje na najnovija dešavanja u susednoj državi. Naime, šef srpske diplomatije je izjavu srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika „Doviđenja BiH, dobro došao RS-egzit“ nazvao „političkom borbom“.

„Nije to prazna priča nego je jasna poruka: ‘Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imaćete probleme“, rekao je on. Potom je izjavio sledeće: „Stranka demokratske akcije formirana je na politici Alije Izetbegovića, koju je on definisao pre više od 40 godina, i u kojoj se kaže da se Islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu. Sada imaju većinu… To sve nekome može da bude banalno, ali nemojte posle, kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu. Bin Laden je imao bosanski pasoš“, rekao je on.

Sagovornica Danasa ističe da je ta izjava i u vezi sa Kosovom i u skladu sa podrškom Rusije liderima Republike Srpske i stava da nema rešenja na Zapadnom Balkanu bez Rusije.

– Suočeni smo sa činjenicom da je Dejton zaustavio rat ali nije rešio probleme u BiH. Dejton je podelio teritoriju 51 odsto prema 49 odsto, i RS i Srbija se pozivaju na podelu u vezi sa prenosom poljoprivrednog zemljišta u RS na nivo BiH. Nisu više u pitanju prazne pretnje nego ozbiljni nagoveštaji mogućeg oružanog sukoba – zaključuje Nataša Kandić za Danas.

Prema rečima Bojana Pajtića, bivšeg predsednika Pokrajinske vlade i Demokratske stranke, ništa što kaže bilo koji, a pogotovo srpski političar, dva meseca pred izbore, ne treba shvatati ozbiljno.

– To znamo i mi u Srbiji, znaju i u Bosni i u Hrvatskoj. Svuda na svetu političari daju „bombastične“ izjave pred izbore, a pošto je kod nas politički diskurs brutalniji, takve su i izjave, ili ispadi – ističe Pajtić za Danas.

Dodaje da svaki put kada građani Srbije glasaju za Aleksandra Vučića i njegovu ekipu, „oni koji to čine – svesno glasaju za osobu koja je pred srebrenički masakr, u direktnom prenosu, sa skupštinske govornice, podsticala da se ubije 100 muslimana za jednog Srbina“.

– Svi znaju za to i mnogi opet glasaju za njega. Svaki čin zaokruživanja Vučićevog imena na glasačkom listiću je podrška takvom konceptu, koji ima, nažalost, veliki procenat podrške u Srbiji. U odnosu na sve to su mi izjave drugih političara banalne i nevažne. Sto muslimana za jednog Srbina je mantra koja se očito, u Srbiji, ne izgovara javno, ali se potvrđuje konkludentnom radnjom glasanja za Aleksandra Vučića – zaključuje Bojan Pajtić za Danas.

Preuzeto sa portala Danas

Share