Šešeljevi radikali napali Natašu Kandić i aktiviste

Šešeljevi radikali napali Natašu Kandić i aktiviste

aljazeeta_logoNa promociji Šešeljevih knjiga radikali su aktiviste grubo gurali, bacali na pod i izbacili iz prostorija Opštine Stari grad uz vrijeđanje, psovke i pogrde.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga čelnika radikala Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari grad u Beogradu, javlja Beta.

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju Šešeljeve trotomne knjige U Srebrenici nije bilo genocida s namjerom da prisutnima podijele Dosije FHP-a “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”.

Radikali su tom prilikom napali šestero aktivista nevladinih organizacija, četiri žene i dva muškarca, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili iz općinskih prostorija uz vrijeđanje, psovke i pogrde.

“Ušli smo u u hol, počeli su da nas bacaju, guraju, psuju… Oborili su Natašu Kandić, i mene su oborili, izbacili su nas napolje. Nikakvo opštinsko obezbeđenje nismo videli, nikakvu policiju. U jednom trenutku je došao Šešelj i rekao da nas izbace”, ispričala je Nataša Govedarica, direktorica beogradske kancelarije njemačke organizacije Forum ZFD, novinarima agencije Beta.

“Nekada je bilo moguće otići na tribine koje su organizovali pristalice Ratka Mladića, razne ekstremističke desničarske organizacije. Ni tada nismo bili dobro primljeni, ali nije bilo nikakvog nasilja. A ovo večeras je skup u zgradi jedne institucije. Oni su bili u stanju da nas nekoliko zgaze. Šešeljeva naredba je bila da nas izbace napolje. Gurali su nas, a nas nekoliko je popadalo. Da je bila drugačija naredba, ko zna šta bi se desilo”, ispričala je Nataša Kandić.

‘Potvrda nacionalističke politike’

Ocijenila je da i ovaj slučaj, kao i brojni drugi u posljednje vrijeme, pokazuju da “ekstremisti više nemaju nikakve kočnice i da osećaju da mogu neistomišljenicima da rade šta god žele”.

“Kao da ne postoji zakon. Zgrada Opštine je javni objekat, nemaju pravo da nekoga tuku, udaraju, bacaju na pod”, navela je Kandić.

Govedarica je rekla da je večerašnja promocija Šešeljevih knjiga zapravo “negiranje genocida u pseudonaučnoj formi uz potpis ratnog zločinca Vojislava Šešelja u centru Beograda, u prostorijama finansiranim sredstvima građana”.

“To je potvrda kontinuiteta nacionalističke politike koju je Srbija vodila ratovima i posle njih”, poručila je ona.

Šešelj je na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, između ostalog, i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. stoljeća.

Preuzeto sa portala Al Jazeera 

Share