Predlog praktične politike: Procesuiranje zločina seksualnog nasilja tokom oružanih sukoba pred sudovima u Republici Srbiji

Predlog praktične politike: Procesuiranje zločina seksualnog nasilja tokom oružanih sukoba pred sudovima u Republici Srbiji

predlog_prakticne_politike-srTokom 1991. i 1992. godine, tokom sukoba na prostoru Bosne i Hercegovine (BiH), međunarodnu javnost su zainteresovali navodi medija i nevladinih organizacija da se u BiH rasprostranjeno vrši seksualno nasilje. S tim u vezi, domaće i međunarodne organizacije su počele da istražuju navode iz medija, dok je Savet bezbednosti UN formirao Ekspertsku komisiju u cilju istrage navoda da se seksualno nasilje „strateški koristi“ kao oružje u ratu. Izveštaj koji je podnela Ekspertska komisija uticao je na osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju 1993. godine i stvaranje novog pravnog okvira u odnosu na procesuiranje seksualnog nasilja.

Iako su razmere seksualnog nasilja koje je počinjeno na prostoru bivše Jugoslavije nesumnjive, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je do danas procesuiralo samo deset predmeta seksualnog nasilja koje je počinjeno tokom sukoba. Od tog broja, tek je 2018. godine podiglo optužnicu samo za seksualno nasilje – silovanje u ratu, dok je preostalih devet predmeta pored silovanja obuhvatalo i ubistva.

Ovaj predlog praktične politike je namenjen institucijama Srbije u čijoj je nadležnosti istraživanje i procesuiranje seksualnog nasilja u ratu. Naime, FHP od 2003. godine prati sva suđenja koja se održavaju pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. U svojoj šesnaestogodišnjoj praksi je uočio određene nedostatke koji bi morali biti otklonjeni kako bi se ovi zločini mogli uspešno procesuirati pred domaćim sudom. S tim u vezi je ovaj predlog praktične politike podeljen na dva dela. U prvom delu je analiziran međunarodni okvir za procesuiranje ovih zločina, dok je u drugom delu analiziran domaći zakonodavni okvir koji se odnosi na ove zločine, uz preporuke za njegovo unapređenje.

Predlog praktične politike možete preuzeti ovde.

Share