Predstavnički dom traži od Srbije da pronađe ubice braće Bitići

Predstavnički dom traži od Srbije da pronađe ubice braće Bitići

BalkanInsight_logoPredstavnički dom američkog Kongresa je juče jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se srpske vlasti pozivaju da u najkraćem mogućem roku istraže i procesuiraju „sadašnje ili bivše zvaničnike za koje se veruje da su odgovorni” za ubistvo Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija u julu 1999. godine.

Braća Bitići su se borila u redovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protiv srpskih snaga. Srpska policija ih je uhapsila po završetku rata, kada su zalutali na neoznačenu graničnu liniju između Srbije i Kosova.

Nakon odsluženja kazne zbog ilegalnog prelaska granice, dok su napuštali zgradu okružnog zatvora u Prokuplju, oni su ponovo uhapšeni, zatim odvedeni u centar za obuku policije u Petrovom Selu i tamo zatvoreni u skladište.

Zatim su 9. jula 1999. godine, braću Bitići nepoznate osobe odvezle do jame za odlaganje smeća i tamo im pucale u potiljak.

U rezoluciji se kaže da je „neprihvatljivo da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili za bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”.

Takođe se dodaje da bi „napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak, trebalo da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije”.

Rezolucija će se naći pred članovima američkog Senata, čime se otvara mogućnost da ona u potpunosti bude usvojena i od strane Kongresa.

Porodica Bitići se nada da će novi američki izaslanici Metju Palmer i Ričard Grenel, staviti slučaj braće Bitići na dnevni red.

„Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel čuti ove glasove i da će im prioritetan biti slučaj braće Bitići, ali i pravda za sve žrtve ratnih zločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorisati”, rekao je Ilir Bitići, brat ubijenih.

Porodica smatra da je glavni osumnjičeni Goran Radosavljević Guri, bivši komandant specijalne jedinice policije i centra za obuku u Petrovom Selu.

Radosavljević je za Radio Slobodna Evropa izjavio da „nije zabrinut” zbog rezolucije.

„Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio. Uvek sam spreman da se odazovem na poziv pravosudnih organa u Srbiji”,  rekao je Radosavljević.

Stejt Department je u decembru 2018. zabranila Goranu Radosavljeviću ulazak u zemlju zbog navodne umešanosti u kršenje ljudskih prava tokom rata na Kosovu.

Radosavljević je izjavio kako je u vreme ubistva bio na odmoru i takođe negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Danas je on visoki funkcioner u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića.

Preuzeto sa portala BalkanInsight

Share