BiH: Godišnjica masakra na Korićanskim stijenama

BiH: Godišnjica masakra na Korićanskim stijenama

BalkanInsight_logoPolicijske snage bosanskih Srba su pre 27 godina selektovale, transportovale i pogubile žrtve bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a potom bacile njihova tela u jamu.

Porodice žrtava i predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine obeležiće danas 27. godišnjicu ubistva oko 200 nenaoružanih muškaraca Bošnjaka i Hrvata koja su na planini Vlašić počinile snage bosanskih Srba, nekoliko meseci nakon početka rata u BiH.

Jedanaest bivših policajaca iz Prijedora osuđeno je za učešće u masakru na Korićanskim stijenama koji je počinjen 21. avgusta 1992. Ovaj masakr je samo deo talasa ubijanja i etničkog čišćenja koji su sprovodile snage bosanskih Srba. Posmrtni ostaci nekih žrtava još uvek nisu ekshumirani iz jame.

„Prijedorska policija izvela je, selektovala i transportovala oko 200 zatvorenika na Korićanske stijene na Vlašiću“, izjavio je Jasmin Mešković, predsednik Saveza logoraša BiH. „Svi su streljani i bačeni u jamu duboku više od 200 metara”.

Masakr je preživelo 12 muškaraca.

Bivši pripadnik policijskih snaga Darko Mrđa je 2004. pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu priznao ubistva i osuđen je na 17 godina zatvora. Ostalih deset bivših prijedorskih policajaca osuđeno je od strane Suda BiH na kazne zatvora od 8 do 23 godine.

„I ove godine žrtve, porodice žrtava, prijatelji i svi oni koji imaju osećanja i poštovanja imaju priliku da odaju počast i sete se svih žrtava, služe istoriji svedočenja i kulturi sećanja, bore se protiv zaborava, kako žrtava streljanja na Korićanskim Stijenama, tako i svih žrtava u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine“, istakao je Mešković.

Dodao je kako okolnosti u kojima je počinjen masakr na Korićanskim stijenama pokazuju sistematsku prirodu takvih zločina i zločinačku nameru njihovih počinilaca.

„Svaki muškarac koji je streljan na Korićanskim stijenama ili neko iz njegove porodice dao je po 100 maraka kako bi mogli da idu u Travnik”, rekao je on.

„Međutim, i uzimanje njihovog novca i zločin bili su sa predumišljajem. Oni su znali šta će se dogoditi na Korićanskim stijenama. To na kraju se i obistinilo”.

Share