Odbor Kongresa SAD-a pozvao Srbiju da reši ubistvo braće Bitići

Odbor Kongresa SAD-a pozvao Srbiju da reši ubistvo braće Bitići

BalkanInsight_logoSpoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa ponovo je usvojio rezoluciju kojom poziva Srbiju da pronađe ubice Braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, koji su ubijeni 1999. godine, nakon što ih je srpska policija pritvorila.

Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD-a ponovo je usvojio rezoluciju kojom se od Srbije traži da reši ubistvo Ilije, Agrona i Mehmeta Bitićija, američkih državljana albanskog porekla.

„Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići ili za druge zločine povezane sa njihovom smrću, ali takođe i to što nijedna osoba nije optužena za ove zločine”, kaže se u rezoluciji.

„Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, ukljućujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, prioritet treba da bude istraga i procesuiranje zvaničnika za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt“, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Dodaje se da „svaki progres u rešavanju tog slučaja, ili njegov nedostatak, mora ostati odlučujući faktor u daljem razvoju odnosa između Amerike i Srbije“.

Odbor je ovu rezoluciju usvojio i pre godinu dana, ali pošto je nova sednica Kongresa počela 2019. godine, ona je morala biti potvrđena.

Ilija, Agron i Mehmet Bitići borili su se u redovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protiv srpskih snaga. Srpska policija ih je uhapsila po završetku rata, kada su zalutali na neoznačenu graničnu liniju između Srbije i Kosova.

Nakon odsluženja kazne zbog ilegalnog prelaska granice, dok su napuštali zgradu okružnog zatvora u Prokuplju, oni su ponovo uhapšeni, zatim odvedeni u centar za obuku policije u Petrovom Selu i tamo zatvoreni u skladište.

U večernjim satima 9. jula 1999. godine, braću Bitići su nepoznate osobe vezale žicom, odvezle do jame za odlaganje smeća i tamo im pucale u potiljak.

Porodica smatra da je glavni osumnjičeni Goran Radosavljević Guri, bivši komandant specijalne jedinice policije i centra za obuku u Petrovom Selu.

Vlada SAD-a je u decembru 2018. zabranila Goranu Radosavljeviću ulazak u zemlju zbog navodne umešanosti u kršenje ljudskih prava tokom rata na Kosovu.

Radosavljević je izjavio kako je u vreme ubistva bio na odmoru i negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Danas je on visoki funkcioner u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića.

Porodića Bitići je juče saopštila da usvajanje rezolucije od strane spoljnopolitičkog odbora otvara put njenom usvajanju u samom Kongresu.

„Danas je spoljnopolitički odbor jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države nikada neće odbaciti ovo pitanje”, rekao je brat ubijenih, Ilir Bitići.

BIRN je 2015. godine objavio da dokazi koje poseduju istražitelji, FBI i advokati porodice Bitići sugerišu da su osumnjičeni za ubistvo godinama poznati vlastima u Beogradu.

U Srbiji je pokrenut sudski proces povezan sa ubistvom braće Bitići. Naime, dva pripadnika specijalne policije, Sreten Popović i Miloš Stojanović, bili su optuženi za ubistvo braće, ali su oslobođeni u januaru 2013.

Share