Beograd: Na suđenju za zločin u Štrpcima optuženi negirali krivicu

Beograd: Na suđenju za zločin u Štrpcima optuženi negirali krivicu

aljazeera_logoGojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić odbacuju optužbe na Višem sudu u Beogradu.

Na prvom glavnom pretresu za zločin u Štrpcima, kad je 1993. iz vlaka oteto 20 putnika, koji su kasnije ubijeni, svih petero optuženih u ponedjeljak izjasnilo se da nisu krivi.

Prema optužnici, Gojko Lukić, Ljubiša i Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić terete se da su 27. veljače 1993. iz voza broj 671 na relaciji Beograd – Bar, u postaji Štrpci, 230 kilometara od Beograda, kao pripadnici oružane postrojbe “Osvetnici” Vojske Republike Srpske, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Otete su pretukli, zatim ubili u baraci kod Višegrada i bacili u Drinu, podsjeća Anadolija.

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu svih petero optuženih izjasnilo se da ne priznaju krivnju, pa je tako prvooptuženi Gojko Lukić kazao da mu se “stomak prevrne kad čuje za ovaj zločin”.

“Stvarno nemam nikakve veze sa ovim”, rekao je Lukić, dodavši da je tada radio za Službeni glasnik u Beogradu.

Kako je naveo, za zločin u Štrpcima čuo je nakon rata, a 1993. uopće nije bio u Bosni i Hercegovini.

Tvrde da nemaju veze sa zločinom

Optuženi Ljubiša Vasiljević također je kazao da nema nikakve veze sa zločinom, kao i da je teško ranjen 21. srpnja 1992., zbog čega se nikad više nije vraćao na ratište.

Ispričao je da je, kao rezervist, otišao preko Ministarstva unutarnjih poslova RS-a na ratište, da je bio u Policijskoj postaji Višegrad, ali da je nakon ranjavanja bio na liječenju u bolnici u Užicu, zatim na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, a potom na terapiji u Selter banji, te da je njegovo liječenje trajalo do kraja svibnja 1993.

Njegov brat Duško Vasiljević izjavio je kako “odgovorno tvrdi da nema veze sa zločinom”.

Jovan Lipovac, koji je bio pripadnik Višegradske brigade VRS-a, kazao je da su od optužnice samo njegovi podaci točni, dok je Dragana Đekić, koja je bila optužena i za zločine počinjene u Sjeverinu, navela je da nema apsolutno nikakve veze sa spomenutim zločinom.

Optužila je zamjenika tužitelja za ratne zločine Brunu Vekarića da joj je tijekom vremena provedenog u pritvoru ponudio da izađe odmah potvrdi li navode optužnice.

Đekić je ispričala da je Milana Lukića, brata prvooptuženog Gojka Lukića, znala te da je u siječnju 1993. Milan Lukić od nje tražio da mu dovede dobrovoljce, što je ona i učinila.

Prema njezinim riječima, ona je istog dana kada se zločin dogodio u Višegradu čula da se priča kako je Milan Lukić kriv za taj zločin, kao predvodnik “Osvetnika”, no ništa od toga nije vidjela nego je samo čula priče.

Dosad osuđene dvije osobe

Žrtve zločina u Štrpcima jesu Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiriju žrtava.

Za zločin su pravomoćno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. osuđen na kaznu zatvora u trajanju 15 godina.

Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivnju i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom Bosne i Hercegovine traje suđenje desetorici optuženih.

Sljedeće ročište zakazano je za 3. i 4. travnja.

Preuzeto sa portala Al Jazeera Balkans

Share