Obaveza država je da obeleže Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Obaveza država je da obeleže Dan sećanja na genocid u Srebrenici

rekom_logoPovodom 11. jula, Dana sećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM odaje počast žrtvama i poziva na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Europi posle Drugog svetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8000 Bošnjaka i proterali s tog područja 40 000 žena, staraca i dece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a.

Posle pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba. Do danas je identifikovano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica.

Podsećamo, Evropski parlament je doneo rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Koalicija Za REKOM smatra da je institucionalno obeležavanje dana sećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Share