Zijo Ribić ogorčen presudom iz Beograda: Oni te kolju, oni ti sude

Zijo Ribić ogorčen presudom iz Beograda: Oni te kolju, oni ti sude

logo_faktor_postVijeće Apelacionog suda u Beogradu donijelo je presudu u predmetu “Skočić”, kojom su tri pripadnika zločinačke vojne formacije “Simini četnici” osuđeni na zatvorske kazne, ali niko od njih za ubistvo. Riječ je o zločincima koji su Ziji Ribiću iz Skočića kod Zvornika ubili oca, majku, šest sestara i brata, a čovjek koji je svjedočio, pratio tri suđenja “Siminim četnicima” u prvom momentu mogao je samo kratko reći “žalosno”.

“Simini četnici” Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević osuđeni su na po 10 godina, dok je Zoran Alić dobio šest. Za Damira Bogdanovića, Đorđa Ševića i Draganu Đekić potvrđena je prvostepena presuda kojom su oslobođeni krivnje.

– Ovdje ispada ovako, oni te kolju, oni ti i sude. Valjda će pravda doći barem na drugom svijetu, jer ovdje je nema – kaže Zijo Ribić za Faktor.

Spomenuta trojka osuđena je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, tačnije zato što su tri zarobljene djevojke duže vrijeme zlostavljali, seksualno iskorištavali i silovali. Tri djevojke bile su zaštićene svjedokinje na sudu pod imenima “Alfa”, “Beta” i “Gama”, a sudsko vijeće je u izreci presude pozvalo samo na zločine počinjene prema ove tri žrtve.

– Njih tri su bile s njima od početka rata do kraja. Ispričale su sve šta se događalo. Ispada da su svi svjedoci i ja zajedno s njima mrtvi, jer su potpuno odbacili naša svjedočenja – kaže Zijo Ribić.

Podsjećamo, Zijo je kao dječak preživio strijeljanje u kojem je ostao bez majke, oca, šest sestara i brata. Zločinačka jedinica “Simini četnici” 12. jula 1992. godine u Skočiću je ubila 27 Roma muslimana, uglavnom žena i djece.

Vođa koljača i ubica Simo Bogdanović nikada nije osuđen jer je umro prije prvostepene presude, ali je osuđeno sedam pripadnika njegove jedinice. Ipak, osuđujuća presuda je nakon žalbe ukinuta, počelo je drugo suđenje koje je rezultiralo oslobađenjem svih optuženih. Nakon žalbe srbijanskog tužilaštva koja je izjavljena u junu 2015. godine, došlo je do trećeg suđenja koje je sada okončano izricanjem presude.

– Ja neću odustati od pravde, posavjetovat ću se s pravnicima i prijateljima koje imam, ukoliko postoji mogućnost ići ću i prema međunarodnim sudovima – kaže Zijo Ribić.

Čovjek koji je nakon zločina “Siminih četnika” ostao bez ikoga svoga, nikoga ne mrzi i samo traži pravdu. Ako je dječak koji je ostao na životu ispuzavši iz jame nakon što je ranjen u ruku i vrat, neviđenom snagom uspio ostati insan, izboriti se za posao, osnovati porodicu, tako ne treba sumnjati u njegovu vjeru da će pravda doći. Mora doći, ako ne na kraju nečega, onda na kraju nekoga.

Preuzeto sa portala Faktor.ba

Share