Suđenje za zločin u Lovasu počinje od početka

Suđenje za zločin u Lovasu počinje od početka

BalkanInsight_logoPred sudom u Srbiji ponovo je počelo suđenje zbog ubistva 70 hrvatskih civila u selu Lovas 1991. godine. Do ponovnog suđenja je došlo zbog formalnih prepreka, jer tužilaštvo za ratne zločine godinu i po dana nije imalo glavnog tužioca.

Viši sud u Beogradu u četvrtak je doneo odluku da ponovo pokrene suđenje slučaja Lovas, zbog prethodnih odluka Apelacionog suda, da zamenici tužilaca za ratne zločine nisu imali pravo da postupaju u ime tužilaštva, dok je mesto glavnog tužioca bilo upražnjeno.

Ova funkcija je bila upražnjena od decembra 2015. godine, kada je istekao mandat dotadašnjem glavnom tužiocu, pa sve do maja 2017. godine kada je izabran novi.

Tokom ovog perioda, na suđenjima su u ime tužilaštva postupali zamenici tužioca, ali je Apelacioni sud rekao da je ova praksa nezakonita.

Uprkos brojnim odloženim ročištima, optuženi u slučaju Lovas bili su spremni da prezentuju svoje završne reči, zbog čega ih je odluka da suđenje počne od početka, iznenadila.

Deset bivših pripadnika policije, Teritorijalne odbrane, Jugoslovenske narodne armije i paravojne formacije “Dušan Silni“ optuženo je za ratne zločine počinjene nad civilima, kao i za ubistvo 70 civilnih stanovnika hrvatskog sela Lovas u oktobru 1991. godine.

U optužnici se navodi da su srpske snage 10. oktobra te godine zauzele Lovas, nakon čega su počela prebijanja i mučenja civila.

Sedam dana kasnije, 17. oktobra, srpske snage su navodno opkolile i pritvorile oko 70 muškaraca iz sela, starosti od 18 do 65 godina, a neke od njih su mučili.

Sutradan je optuženima, Radovanu Vlajkoviću i Radisavu Josipoviću, pripadnicima Teritorijalne odbrane, dato naređenje da se civili koriste kao živi štit na minskom polju, kaže se u optužnici.

Oni su, kako se dodaje, odabrali oko 50 zarobljenih civila i rekli im da krenu prema obližnjem polju kako bi proverili gde su mine.

Naime, pripadnici jedinice “Dušan Silni“ civilima su rekli da hodaju u liniji, kako bi nogama proverili gde su mine, a u ovome su navodno učestvovali i Vlajković i Josipović.

Kada je jedan od civila pao, došlo je do eksplozije mine. Jedan broj vojnika je u tom trenutku počeo da puca na Hrvate i tom prilikom ubio njih 19.

Tužilaštvo je navelo kako je 10. oktobra ubijeno 20 civila, dok su ostale žrtve ubijene u različitom vremenu.

Optuženi su osuđeni još 2012. godine, ali je Apelacioni sud Srbije 2014. poništio presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

U međuvremenu, četvorica optuženih – Ljuban Devetak, Dragan Bačić, Aleksandar Nikolaidis i Milan Radojčić su preminula.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije je u martu 2017. godine zatražio da se deset optuženih osudi na ukupno 83 godine.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share