Stjepanović: Vlast ćuti jer je bila Šešeljev saučesnik

Stjepanović: Vlast ćuti jer je bila Šešeljev saučesnik

N1_logoNemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo (FHP) izjavio je da je u Srbiji prisutan “muk vlasti” na presudu lideru radikala za ratne zločine, jer je “aktuelna vlast bila saučesnik i saborac Vojislavu Šešelju u tim zločinima”.

“Na primer, predgovor za Šešeljevu knjigu u kojoj se nalazi i njegov govor u Hrtkovcima od 6. maja 1992. zbog kojeg mu je suđeno pisala je aktuelna predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković”, rekao je Stjepanović na tribini “Nepodobni građani”, na kojoj je prikazan i istoimeni dokumentarni film, koji obrađuje temu proterivanja Hrvata iz Srema devedesetih godina prošlog veka.

Stjepanović je kazao da je zbog tih proterivanja etnička slika Vojvodine drastično izmenjena i dodao da u Srbiji nikome nije suđeno za ta zlodela, jer bi se u tom slučaju neminovno postavilo pitanje kakva je bila uloga države u svemu tome.

Prema njegovim rečima, ne bi bilo ni presude Šešelju za Hrtkovce da nije bilo Haškog tribunala.

Podsetio je da su pojedine grupe građana i intelektualaca, u vreme kada se dešavalo proterivanje Hrvata iz Vojvodine, tražile od države da reaguje i zaustavi ta zlodela, ali je izostala bilo kakva reakcija.

Ona je kazala da ni demokratska vlast koja je smenila Slobodana Miloševića nije imala političku volju da procesuira odgovorne za te zločine.

Katolički sveštenik Marko Kljajić rekao je da su mu tada provalili u kuću u Petrovaradinu i pretukli majku, nakon čega je odlučio da beleži zločine koji su se dešavali u Sremu, te je tako nastala njegova knjiga “Kako je umirao moj narod”.

Naveo je da je ta knjiga korišćena i kao dokazni material u procesu protiv Šešelja pred Haškim tribunalom i dodao da su haški istražitelji s njim dva puta razgovarali u Petrovaradinu.

“Međutim, danas imamo i posle Miloševića – Miloševića, i posle Šešelja – Šešelja, a to su Ivica Dačić i Aleksandar Vučić”, kazao je Kljajić.

On je ocenio da je Šešelj devedesetih godina prošlog veka bio “samo jedan piončić, jer je sve bilo dirigovano”.

Projekciji filma i tribini prisustvovale su i pojedine žrtve tadašnjih zločina.

Dokumentarni film “Nepodobni građani” sadrži intimne ispovesti pojedinaca koji su bili direkno izloženi ili su svedočili fizičkim i psihičkim maltretiranjima i pritiscima, sa ciljem njihovog iseljenja.

Film je nastavak istoimenog projekta Vojvođanskog građanskog centra.

Preuzeto sa portala N1

Share