Bivši srpski policajac: Crvene beretke proterivale Bošnjake

Bivši srpski policajac: Crvene beretke proterivale Bošnjake

BalkanInsight_logoBivši srpski policajac je na suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, rekao da su Crvene beretke SDB Srbije, proterivale Bošnjake u Istočnoj Bosni i spaljivali njihova sela.

Svedok, čiji je identitet zaštićen, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, na suđenju Stanišiću i Simatoviću je rekao da je i on u martu 1993. učestvovao u operaciji u BiH, kao pripadnik Posebne jedinice policije (PJP) MUP-a Srbije.

Ova je jedinica, dodao je svedok, u Bosnu upućena kao podrška Crvenim beretkama.

Kada su se našli u BiH, policajci iz Srbije, kako je svedok rekao, saznali su da su „priključeni Crvenim beretkama u sastavu SDB Srbije“ kojima „rukovodi Frenki Simatović“.

„Oni sami su mi rekli da su rezervni sastav SDB Srbije“, rekao je svedok, koji svedoči pod pseudonimom RFJ-083.

Svedok je izjavio da su Crvene beretke „čistile muslimanska sela“ u Podrinju, spaljujući ih do temelja kako se „Muslimani ne bi vratili“.

„Svrha spaljivanja kuća…bila je da se to stanovništvo protera i da se očisti, s obzirom da je bilo pretnja po srpski živalj posle napada jedinice Nasera Orića na srpska naselja“, rekao je RFJ-083.

Haški tribunal je sudio i oslobodio Orića optužbi za ratne zločine nad Srbima. Protiv Orića se trenutno vodi postupak u Sarajevu.

Od kolega, očevidaca, svedok je čuo i da su u jednom selu pripadnici Crvenih beretki u krevetu ubili invalida koji nije mogao da, pobegne sa drugim meštanima.

Svedok je izjavio i da je Crvene beretke video kako pljačkaju napuštene kuće Bošnjaka.

Artiljerijsku podršku operaciji „čišćenja“ muslimanskih sela u okolini Skelana, po svedoku, pružali su tenkovi Vojske Jugoslavije, pre nego što bi to područje zauzele Crvene beretke i PJP.

„Pretpostavljam da je svrha granatiranja bila da se omogući napredovanje, da se ukloni određjeni deo stanovništva i da mi možemo da zauzmemo teritoriju bez akcije“.

RFJ-083 opisao je kako je, sa kolegama iz PJP, pre nego što su bili upućeni na ratište u BiH prošao obuku na Tari, u Srbiji, koju su vodile Crvene beretke.

Svedok je dodao da im je bilo rečeno da ako ih zarobe, ne govore da su iz Srbije, nego da su iz specijalne jedinice policije iz Banjaluke.

Stanišić, tadašnji načelnik SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije muslimanskog i hrvatskog stanovništva tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Prema optužnici Crvene beretke se bile pod kontrolom SDB Srbije.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovodjenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

U decembru 2015, nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala odbacilo njihovu prvostepenu oslobađajuću presudu, njih dvojica su se izjasnili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Veće je ocenilo da je došlo do pogrešne primene zakona i tumačenja kada su 2013. Stanišić i Simatović prvostepenom presudom oslobođeni, te je naložilo da proces bude ponovljen, a svedoci ponovo saslušani pred novim sudijama.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u sredu.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share