NAJAVA: Izložba „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“

NAJAVA: Izložba „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“

slucaj-kosovoFond za humanitarno pravo (FHP), u saradnji sa SENSE – Centrom za tranzicijsku pravdu iz Pule, Fondom za humanitarno pravo Kosovo i Centrom za suočavanje s prošlošću – Documenta, poziva Vas na otvaranje izložbe „MKSJ: Slučaj Kosovo 1998-1999“, 19. marta 2018. godine u 19:00 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) u Beogradu.

Kroz video-materijale i odabrane dokumente, izložba prikazuje kako je zločine počinjene tokom oružanog sukoba na Kosovu istražio, rekonstruisao i procesuirao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ona predstavlja činjenice o zločinima srpskih vojnih i policijskih snaga nad albanskim stanovništvom počinjenim 1999. godine, kao i o zločinima OVK iz 1998. godine.

Izložba će biti otvorena diskusijom o tome kako su tekli istraga i sudski proces u predmetu Šainović i dr, šta je utvrđeno u pogledu odgovornosti rukovodstva Srbije za zločine na Kosovu, te ko su bili planeri i počinioci zločina.

Drugog dana izložbe biće održan javni čas o zločinima OVK, koji će, pored činjenica koje su utvrđene pred Haškim tribunalom u predmetima Haradinaj i dr. i Limaj i dr, osvetliti i odgovor na pitanje zašto glavni komandanti OVK nisu osuđeni.

Trećeg dana izložbe posetite javni čas o zločinima srpskih snaga na Kosovu, koji će prikazati razvoj krize na Kosovu i činjenice koje je Sud utvrdio u pogledu učešća srpskih snaga u zločinima, te objasniti na osnovu čega se došlo do zaključka o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata vlasti Slobodana Miloševića sa ciljem etničkog čišćenja Kosova 1999. godine.

Razgovorom sa Sarandom Bogujevci, 26. marta, obeležićemo 19. godišnjicu ubistva 14 albanskih civila u Podujevu, 28. marta 1999. godine. Tada su ubijeni Sarandina majka i braća, dok je sama Saranda, tada 13-godišnja devojčica, preživela masakr.

Izložba će biti zatvorena 28. marta, projekcijom višestruko nagrađivanog filma „Dubina dva“.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano nekoliko pratećih događaja, koji su otvoreni za sve zainteresovane građane/ke.

Program izložbe pogledajte ovde.

Share