Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Specijalni sudDva bivša oficira 549. brigade Vojske Jugoslavije (VJ) pred sudom u Beogradu su izjavila da ne znaju ništa o napadu na selo Trnje na Kosovu, koje se dogodilo u martu 1999. godine, kada je ubijeno 27 Albanaca.

Bivši komandant 549. brigade VJ Stojan Konjikovac, u sredu, pred Specijalnim sudom u Beogradu je izjavio da je vod za koji se kaže da je izvršio napad na selo Trnje bio raspoređen dalje od sela, te da nije imao razloga da u selo ulazi

“Deo snaga je bio raspoređen severo-zapadno od Trnja. (Njihov zadatak) je bio da drže liniju i da ne kreću dalje”, rekao je Konjikovac sudu.

Međutim, njegovo svedočenje je u suprotnosti s izjavama nekih prethodnih svedoka, koji su rekli da su u selu videli ljude u vojnim i policijskim uniformama.

Konjikovac je naglasio da nije znao za incident od 25. marta 1999. godine, kada su njegovi podređeni Pavle Gavrilović i Ranko Kozlina, navodno, organizovali napad.

Bivši načelnik bezbednosti 549. brigade Miljan Veličković, čiji su zadaci uključivali otkrivanje ratnih zločina u vojsci, pred sudom je izjavio da ne zna ništa o napadu na Trnje.

Veličković je istakao da su nakon svake operacije, on i njegovi oficiri, razgovarali sa članovima jedinica, kako bi saznali da li je bilo nekakvog neprihvatljivog ponašanja.

Međutim, pošto je brigada tada imala između 12.000 i 14.000 članova, “moguće je da se nešto dešavalo, a da mi nismo znali ništa o tome”, rekao je on.

Na pitanje o mogućnosti da je izvršen napad na Trnje kako je to opisano u optužnici, Veličković je rekao da je to “moguće”, ali “vrlo malo verovatno”.

“Mogu garantovati da komanda nije nikome dala takvo naređenje”, naglasio je on.

Prema Fondu za humanitarno pravo (FHP) u zoni odgovornosti 549. brigade desilo se više ubistava civila, kosovskih Albanaca, nego u operativnim zonama odgovornosti drugih brigada – njih 2.174 od više od 6.200.

Prema optužnici, Kozlina i Gavrilović su u napadu na Trnje 25.marta 1999. ubili 27 osoba, među kojima su bili i stariji ljudi i jedan četvorogodišnji dečak.

Gavrilović se tereti da je naredio napad i rekao da “niko ne sme da preživi”, kaže se u optužnici.

Gavrilović je kao komandant navodno svoje ljude podelio u tri grupe, a Kozlina je bio u jednoj od njih. Njima je zatim naredio da uđu u selo i etnički “očiste” to područje.

Prema optužnici, Kozlina je zajedno sa druga tri vojnika otvorio vatru na 18 civila, uključujući žene i decu, ubivši 16 osoba. Navodi se i da su ostali civili ubijeni u drugim kućama u selu.

Naredno ročište zakazano je za 7. mart.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share