Oslobođen Naser Orić, burne reakcije u regionu

Oslobođen Naser Orić, burne reakcije u regionu

VOA-logoSud u Sarajevu oslobodio je u ponedeljak bišeg komandatna Terotirojalne odbrane BiH, Nasera Orića, za zločin na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine. Iz Srbije stižu oštre reči osude, a stručnjaci ocenjuju da su i institucije Srbije, svojom neaktivnošću, doprinele “raspadu” optužnice i oslobađajućoj presudi.

Predsedavajući sudija Šaban Maksumić, izričući oslobađajuću presudu, rekao je da nije postojalo dovoljno dokaza, niti kredibilnih iskaza svedoka tužilaštva BIH, koji ukazuju na umešanost Orića i Muhića u ubistva i mučenje srpskih ratnih zarobljenika.

Orića je, zajedno sa Sabahudinom Muhićem, bišim pripadnokom Teritorijalne odbrane Armije BiH, koji je takođe oslobođen, optužnica teretila za učešće u ubistvu tri srpska zarobljenika u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Suđenje je počelo u januaru 2016. godine, a saslušano je 30 svedoka i nekoliko veštaka. Orićeva odbrana je tvrdila da nije dokazano ništa od onoga što mu je bilo stavljeno na teret, a Orić se izjasnio da nije kriv.

Podsetimo, Orića je pravosnažno oslobodio i Haški tribunal 2008. godine nakon procesa zbog zločina u Srebrenici. Uhapšen je ponovo 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje, a odlučeno je da se izruči BiH. Branio se sa slobode.

Oštre reakcije zvaničnika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda za Orića dokaz da životi srpskih civila nisu jednako vredni kao životi drugih ljudi i da je to znak da će Srbija za pravdu uvek morati da se bori sama.

On je pozvao Srbe da, zbog oslobađajuće presude Oriću ne izgovore nijednu težu reč komšijama Bošnjacima i da sa njima grade prijateljstvo i budućnost.

“Istinu nijedan sud neće moći da sakrije”, rekao je Vučić. “Jasno je da ćemo za pravdu morati da se borimo mi sami, i da ćemo samo mi biti optuživani. Da nikada ni (Ramuš) Haradinaj ni Orić neće biti krivi, ako je po njihovim sudovima, za najveći broj Srba koji su stradali. A najviše je Srba stradalo na teritoriji bivše Jugoslavije, Srba i Bošnjaka”, rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću na nju ostavila “užasan i poražavajući osećaj”, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić da odluka suda poručuje da se za zločine počinjene nad Srbima ne odgovara.

“Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu?”, upitao je Dačić i ocenio da za razliku od Srba, ni muslimani, ni Hrvati, ni Albanci, nisu spremni da se suoče sa svojim ratnim zločinima.

Za ministarku pravde Nelu Kuburović odluka Suda BiH je sramna. Ona je uverena da će Viši sud u Beogradu, pred kojim se i dalje vodi postupak za ratne zločine protiv Orića, nastaviti da vodi ovaj slučaj.

“Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna”, pitala je ona. Zapitala je i “da li pravda i pravo ne poznaje ubistvo, silovanje, vađenje očiju, mučenje staraca i dece, samo zato što su oni Srbi?” i “da li je to pomirenje kojem države iz regiona teže?

“Srbija saučesnik u oslobađanju Orića”

Međutim, u Fondu za humanitarno pravo ocenjuju da je Tužilaštvo za ratne zločine iz Beograda zakazalo kada je trebalo da kolegama iz tužilaštva u Sarajevu dostavi kvalitetne dokaze o Orićevoj odgovornosti.

“Nema nikakvih naznaka da je tužilaštvo BiH namerno izvelo loše dokaze, niti da je sud dokaze skrivao, kako sugeriše predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je za Glasa Amerike Nemanja Stjepanović iz FHP.

“Korišćeno je, između ostalog, sve što je stiglo iz Srbije, a to je očito bilo nedovoljno, tako da je Srbija svojevrsni saučesnik u oslobađanju Orića (i Muhića). Zato kritike pune teških reči koje stižu iz usta predsednika Vučića i ministarke pravde Nele Kuburović u tom svetlu izgledaju licemerno”, ocenjuje Stjepanović i dodaje da je slična situacija bila i tokom suđenja pred Haškim tribunalom, te da je bilo teško očekivati da će odgovornost utvrditi sudovi u regionu, ako to već nije pošlo za rukom Hagu, uz svu njegovu logistiku.

“Presuda Oriću i Muhiću ne znači da Slobodan Ilić, Milutin Milošević i Mitar Savić nisu žrtve zločina, niti znači da zločina nad Srbima u srebreničko-bratunačkom području nije bilo, već samo nije utvrđena odgovornost optuženih za njih”, zaključuje Stjepanović.

Povodom učestalih komentara ponajpre iz Srbije, da “to tako izgleda kad muslimanski sud sudi muslimanima”, Refik Hodžić, nekadašnji portparol Haškog tribunala i Suda BiH, a danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tradicionalnu pravdu, podsetio je na svom Fejzbuk profilu da je od troje sudija iz sudskog veća u predmetu Orić, samo jedan Bošnjak, da je tužilac u predmetu Srbin, glavna tužiteljka Srpkinja, te da su ključni svjedoci Orićeve odbrane takođe Srbi, kao i ključni pomagači odbrane.

“Ko god je iole pažljivije pratio suđenje Oriću, ne može biti iznenađen oslobađajućom presudom, optužnica se jednostavno raspala zbog kontradiktornih svjedočenja svjedoka koji su trebali biti ključni za tužilaštvo”, ocenio je Hodžić u javnom postu na svom profilu.

Share