Staro Gracko, 18 godina od ubistva žetelaca

Staro Gracko, 18 godina od ubistva žetelaca

RTSU Starom Grackom kod Liplјana obeležava se 18 godina od ubistva 14 žetelaca. Unmik je započeo istragu, pa je predmet predao Euleksu. Istraga je obustavlјena, iako je kod jednog od osumnjičenih, pronađen pištolј jednog od ubijenih Srba.

U Euleksu su obustavili istragu, tvrdeći da nemaju dovolјno dokaza za podizanje optužnice. To je pre neki dan napisao tužilac Euleksa Čarls Hardvej u odgovoru, Slavici Janićijević Popović. Nјoj su u masakru u Starom Grackom ubili brata, oca i dva strica.

"Ja mislim da svaka žrtva na Kosovu koja je izginula ma pravo da se počinioci pronađu i normalno zasluže svoju kaznu", kaže Slavica Janićijević Popović.

U odgovoru tužioca nešto novo iz istrage, što javnost još ne zna.

"Klјučni i jedini element protiv okrivlјenih bilo je posedovanje pištolјa koji je Jovica Živić, jedan od žrtava, imao kod sebe kada je ubijen. Nije bilo dokaza da je izvršilac preuzeo žrtvino oružje nakon masakra. Ne postoje verodostojna objašnjenja što je osumnjičeni posedovao pištolј", navodi se u istrazi.

Ove navode tužioca prvi put vide i advokati koji su se u posleratnim godinama bavili zločinima protiv Srba.

Advokat Živojin Jokanović kaže da je očito da ima odlična indicija da istraga bude usmerena u pravom smeru.

"Posednik pištolјa prvo treba da objasni kako je došao. Pošto je nesporno da je pištolј pripadao žrtvi u momentu kada je zločin počinjen, sigurno je da bi kvalitetna istraga morala dati ozbilјnije i odgovornije rezultate", kaže Jokanović.

U porodicama ubijenih žetelaca ne mogu da prihvate objašnjenje tužioca.

"Ne mogu da shvatim, 18 godina pa ispliva nešto novo. Boriću se dokle mogu, ali na ovome neću da stanem", kaže Slavica Janićijević Popović.

Stojan Stoisavlјević iz Starog Grackog nada se da će Specijalni sud da pokrene istragu i da će se počinioci ovog zločina privesti pravdi.

"I da će žrtve, naše žrtve koje smo podneli, biti mirne, a i mi sami sa njima", naveo je Stoisavlјević.

U Starom Grackom, nemoćni da bilo šta učine da pokrenu istragu dalјe. Okreću se svakodnevnim obavezama. Rada Janićijević uz teškoće održava porodicu nakon ubistva muža. Kaže da je teško živeti bez oslonca u kući i bez domaćina, kao i da ne zna kako će školovati dete.

Od masakra u julu 1999. godine i nakon martovskog nasilјa 2004. godine, Staro Gracko je prepolovlјeno u broju stanovnika.

Zoran Ćirković, predstavnik Starog Grackog rekao da selo ima budućnost, jer ima dosta dece i omladine, ali nema zapošlјavanja.

"Nadamo se da će naša država Srbija da usliši naše zahteve. Svake godine mi se Srbiji obraćamo za neko radno mesto, kako bi tu opstali, jer bez opstanka nema ni škole, nema života u selu", kaže Ćirković.

U školi u Starom Grackom je trenutno 20 učenika. U selu ima 60 srpskih porodica sa 200 članova i stotinu albanskih familija.

Preuzeto sa portala RTS

Share