danas_logoSumnjam da porodice žrtava uopšte vode računa i brinu o političkim pitanjima. Mi sigurno ne – ističe Fatos Bitići

Potpuno je nebitno da li je neko kao što je Goran Radosavljević kasnije učinio ovu ili onu dobru stvar, na kojoj mu je možda NATO ili neko drugi aplaudirao, jer je tokom rata učinio mnoge ružne stvari.

 Guri može da kaže šta god poželi, ali brojni dokazi pokazuju da je on bio tamo i da je odgovoran za smrt moje braće. On to zna, kao i mnogi ljudi u Srbiji – kaže u izjavi za Danas Fatos Bitići, brat ubijene braće Bitići u Petrovom selu, 1999. godine.

On je za naš list komentarisao nedavne izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa nerešenim slučajem tog ubistva. Premijer je rekao da je “strašno licemerno govoriti da istraga o ubistvu braće Bitići nema rezultata jer je u njihovo stradanje navodno umešan funkcioner SNS Goran Radosavljević Guri”. On je naveo i da je neodgovorno tvrditi to kada je, kako je rekao, taj isti Guri bio veliki prijatelj NATO i SAD posle tog ubistva, 2001. godine. Vučić je istakao da je Guri posle tog ubistva sa američkim ambasadorom otišao u Brisel u sedište NATO i da je tamo pravio NATO priručnik kako se napadaju Prekaze. “NATO đaci iz toga uče kako školski treba da se izvede akcija”, rekao je premijer.

Na tvrdnje Vučića da se Guri optužuje za ovaj zločin samo zato što je funkcioner SNS, Fatos Bitići za Danas kaže: “Mi želimo da Srbija istraži i goni ubice, jer su oni odgovorni za ubistva, a ne zbog toga što su Srbi ili članovi bilo koje partije.”

– Sa srpskim premijerom sam razgovarao više puta i mislim da on dobro zna da ja imam iskrene namere. Guri je bio osumnjičeni u ovom slučaju mnogo pre nego je SNS uopšte bila osnovana. On je napustio Srbiju čak pre nego što je SNS nastala. Premijer Vučić je više puta ponovio da ni jedan kriminalac ne bi smeo da pobegne od pravde u Srbiji. On ne bi trebalo da zauzima strane, kada su osumnjičeni u pitanju. On bi trebalo da bude isključivo na strani istine, žrtava, i pravednog postupka – napominje sagovornik Danasa.

Bitići: Guri je osumnjičen mnogo pre osnivanja SNS
Fatos Bitići

On kaže da su sve “porodice kao što je moja, u Srbiji, Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, naučile ovu lekciju – vreme ne leči sve rane”.

– Kada je reč o njihovim voljenima, ja sumnjam da porodice žrtava uopšte vode računa i brinu o političkim pitanjima. Mi sigurno ne. Američke albanske porodice, kao i srpske familije, veoma su bliske međusobno, pa je takva i moja porodica. Za poslednjih 17 godina, moja porodica je prošla kroz različite emocije. Moji roditelji su izgubili troje dece. Od tada, oni bi da to zadrže samo za sebe. Oni ne mogu da nanovo oživljavaju prošlost kao što ja to radim, jer je ona za njih suviše bolna. Moja braća i sestre, svi smo mi izgubili deo sebe. Moj brat Ilir i ja nastavljamo da proživljavamo ovu noćnu moru, jer je to jedina stvar koju znamo da radimo. Možda je to naš način da ostanemo blizu Ylli, Agronu i Mehmetu, ne znam – zaključuje Fatos Bitići za Danas.

Uprkos brojnim obećanjima srpskih zvaničnika unazad 17 godina, da će slučaj ubistva braće Bitići biti rešen, zločin je i dalje bez sudskog epiloga. Retki su razgovori srpskih i američkih zvaničnika na kojima neophodnost rešenja tog slučaja nije jedan od osnovnih zaključaka susreta.

Preuzeto sa portala Danas

Share