Uhićenje osumnjičenog špijuna i dalje misterija za njegovu obitelj

Uhićenje osumnjičenog špijuna i dalje misterija za njegovu obitelj

BalkanInsight_logoSestra Čedе Čolovićа, bivšeg ratnog borca koji ima hrvatsko i srbijansko državljanstvo, a koji je uhićen u Srbiji zbog navodne špijunaže, kaže da njegovoj obitelji ništa nije rečeno o njegovom slučaju.

Sestra 57-godišnjeg Čede Čolovića, koji je uhićen u petak u Srbiji zbog sumnje da se bavio špijunažom, kaže za BIRN da još niko od dužnosnika nije obavijestio obitelj o njegovoj situaciji i da informacije o njemu dobija samo putem medija.

“Nismo službeno dobili ništa, niti nas je bilo tko zvao, samo znamo ono što smo vidjeli na TV-u”, kaže Čolovićeva sestra Anka Borković.

“Nadala sam se da će nas možda Čedo (Čolović) ili njegov odvjetnik zvati, ali nitko ne zove”, dodaje ona.

Ističe da je u medijima čula da je Čedo postigao sporazum sa Tužiteljstvom Srbije – što još nije potvrđeno.

Borković negira da je njezin brat špijun.

Dodaje da je Čolović nekada imao neki čin u Republici Srpskoj Krajini, ali “da nije sigurna točno koji”.

Čolović je 1993. godine ranjen u rame i tada je prebačen u beogradsku bolnicu na liječenje. Nakon toga dobija status invalida i državnu mirovinu.

Borković kaže da se on 1999. godine preselio u njihovo rodno selo Tepljuh, kod Drniša, na jugu Hrvatske, kako bi se brinuo o njihovim roditeljima koji su tamo živjeli. Nakon smrti oba roditelja, on se 2004. godine vratio u Beograd, ali je potom svake godine dolazio u rodno selo, gdje bi boravio oko mjesec dana nadgledajući kuću i njihov vinograd.

“Planirao je ići tamo u petak (kad je uhićen) … ja sam u šoku, ne znam što da mislim”, rekla je ona.

Iz Tužiteljstva Srbije i Višeg suda u Beogradu odbijaju komentirati slučaj za BIRN.

Citirajući anonimne izvore, srbijanski list “Blic” piše da je Hrvatska ucijenila Čolovića podizanjem optužnice za ratne zločine navodno počinjene u Hrvatskoj tijekom 1990-ih i prisilila ga da radi za hrvatsku Sigurnosnu-obavještajnu agenciju (SOA).

Prema istim izvorima, on je prikupljao podatke i dokumentaciju, pa čak i vrbovao svjedoke za procesuiranje bivših časnika Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Milica Kostić, direktorka za pravna pitanja beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP), koji istražuje i dokumentira ratne zločine, kaže za BIRN da je Čolović nepoznat njenoj organizaciji kao osoba koja bi mogla biti povezana s ratnim zločinima.

“On se ne spominje ni u jednom dokazu ili svjedočenju pred Haaškim sudom, nema informacija o njemu na internetu, ni u našoj bazi podataka. To je vrlo čudno”, kaže ona, izrazivši sumnje u njegovu povezanost s ratnim zločinima počinjenim u Hrvatskoj.

Naglašava da za sada nije jasno ni za šta je on optužen, jer medijska izvješća da je on “regrutirao svjedoke ili radio na optužnicama” nisu kaznena djela špijunaže.

Njoj su upitne i medijske informacije da je Čolović posjedovao vojne dokumente, budući da je, prema njezinim riječima, do njih mogao doći samo kao zaposlenik državne institucije.

Jedino što je tijekom vikenda službeno potvrđeno je da Čolović ima i hrvatsko i srbijansko državljanstvo i da je uhićen zbog sumnje u špijunažu. Njemu je u nedjelju izrečena mjera pritvora u trajanju od 30 dana.

Srbijanski mediji su izvijestili da je Čolović navodno špijunirao Srbiju u korist Hrvatske, što je hrvatski premijer Tihomir Orešković negirao u subotu, ocijenivši da se radi o “provokaciji” Beograda.

Odnosi Hrvatske i Srbije su se naglo pogoršali u posljednjih nekoliko mjeseci zbog razmjene inflamatornih diplomatskih prosvjednih nota i oštrih izjava političara s obje strane.

Preuzeto sa portala Balkan Insight

Share