Nemanja Stjepanović za HRT o ulozi Srbije pod vođstvom Slobodana Miloševića u ratovima na području bivše Jugoslavije

Nemanja Stjepanović za HRT o ulozi Srbije pod vođstvom Slobodana Miloševića u ratovima na području bivše Jugoslavije

Logo FHPSrbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i počasni predsjednik njegove Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić najavili su da će od države tražiti podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću, nakon što je u jednom odjeljku haške presude Karadžiću navedeno kako nema dovoljno dokaza da je Milošević bio član udruženog zločinačkog pothvata u BiH.

 

 


Ministri Dačić i Vulin, i sami dio Miloševićeva režima 90-ih, to su iskoristili kako bi zaključili da je Milošević oslobođen svake krivnje za ratne zločine u BiH, kako je njegova politika 90-tih bila ispravna te da haška presuda Karadžiću dovodi u pitanje politiku Zapada prema Srbiji od 90-ih do danas.

Za one koji tvrde da je haška presuda Karadžiću amnestirala Miloševićevu politiku, bombardiranje SR Jugoslavije ’99. simbol je nepravednog kažnjavanja Srbije i srpskog naroda.

!Mi smo sada u situaciji da nam kaže da se oni Miloševića zapravo ne odriču i da je taj put dobar!, naglašava Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo. Deset godina je Nemanja Stjepanović izvještavao s haških suđenja. Kao kroničar napominje kako u presudi Karadžiću ipak piše da je Milošević oružjem i dobrovoljcima pomagao ratne operacije bosanskih Srba. Podsjeća i na bitan trenutak suđenja Miloševiću.

“Istražno vijeće zaključilo je da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se izvan razumne sumnje moglo zaključiti da je Slobodan Milošević bio sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, s ciljem da se počini genocid i drugi zločini u raznim općinama u BiH”, ističe Nemanja Stjepanović.

Share