Stjepanović: Presuda čudna, doprineće jačanju nacionalizma

Stjepanović: Presuda čudna, doprineće jačanju nacionalizma

Tanjug logoOslobađajuća presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju je poništila brojne prethodne odluke u nekim drugim presudama, ocenio je danas Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo i dodao da će ona biti vetar u leđa nacionalistima u celom regionu


Oslobađajuća presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju je poništila brojne prethodne odluke u nekim drugim presudama, ocenio je danas Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo i dodao da će ona biti vetar u leđa nacionalistima u celom regionu.

BEOGRAD – Oslobađajuća presuda lideru SRS Vojislavu Šešelju je poništila brojne prethodne odluke u nekim drugim presudama, ocenio je danas Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo i dodao da će ona biti vetar u leđa nacionalistima u celom regionu.

Stjepanović smatra da još od presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ali i generalu Momčilu Perišiću, nismo imali “tako čudnu” presudu pred Tribunalom.

“Kaže se da je ovom presudom Šešelj srušio Tribunal, a ja bih rekao da su ovom presudom sudije Antoaneti i Jang srušili Tribunal, jer su se u ovome sto smo čuli u sažetku na dva načina suprotstavili dosadašnjem radu Tribunala”, rekao je Stjepanović Tanjugu.

Navodi da je u prethodnim presudama bilo zaključeno da je bilo široko rasprostranjenog napada na civile u BiH i Hrvatskoj, što se u ovoj presudi “poništava”.

Dodaje i da je u presudi je navedeno da je “činjenica da je u nekim slučajevima Šešelj pozivao na zločine, ali da nema direktne veze sa onim što se dešavalo na terenu.

“Pred Sudom na Ruandu u najmanje jednom predmetu bilo obrazloženje da se je u toku ratnog sukoba, kada se zločini dešavajau, poziv na zločine automatski krivično delo, ako se to i ne desi”, rekao je Stjepanović ističući da je praksa da se u Tribunalu za bivšu Jugoslaviju i Tribunalu za Ruandu primenjuju isti standardi.

“Ovde se svašta od toga na šta je on pozivao i dešavalo, pa je utoliko čudnije što je presuda takva”, kaže Stjepanović.

Kako ističe, ovakva presuda će dati vetar u leđa nacionalistima u celom regionu.

“Kada su bile presude Gotovini i Markaču, imali smo obrnutu stituaciju, tada su hrvatski nacionalisti slavili, dok je ovde jačao nacionalizam zbog otpotra prema presudi. I sada će ovde nacionalisti jačati i slaviti, kao i tamo, zbog takvog otpora”, rekao je Stjepanović,

Ističe da je to veoma loše za region, jer nosi potencijal za nove sukobe, ali i smanjuje mogućnost da se sarađuje na pravi način, kako bi region, u svakom smislu, a pre svega ekonomskom, išao napred.

Preuzeto sa portala Tanjug

Share