Slučaj Novaka Đukića: Hoće li Srbija priznati presudu Suda BiH?

Slučaj Novaka Đukića: Hoće li Srbija priznati presudu Suda BiH?

b92_logoViši sud u Beogradu treba da odluči da li će priznati presudu Suda Bosne i Hercegovine bivšem generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću, kojom je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog eksplozije projektila ispaljenog iz topa sa srpskih položaja na Ozrenu na tuzlanskom trgu Kapija, 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, a 240 ranjeno. U Srbiji su potrošene ogromne pare za ponovnu balističku procenu, čiji je rezultat da masakr nije izazvala granata ispaljena sa srpskih položaja.

Pred beogradskim sudom će se naći zahtevnica Ministarstva pravde BIH, da prizna presudu bosanskohercegovačkog suda, po kojoj je general Đukić osuđen na 20 godina zatvora jer je kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ tada naredio granatiranje Tuzle.
General Novak Đukić od juna 2014. godine nalazi se u Beogradu. Po hapšenju 2007. godine nekoliko godina je proveo u zatvoru u BIH, iz kojeg je izašao pre dve godine, nakon što je Ustavni sud BIH ukinuo prvu presudu kojom je osuđen na 25 godina zatvora.

Prepreka nema jer su svi kriterijumi ispunjeni da Viši sud u Beogradu prizna presudu Đukiću, kaže za RSE Milica Kostić, direktorka Fonda za humanitarno pravo za pravna pitanja: „Stav Fonda je da nije ispunjen nijedan uslov koji bi mogao da bude osnov za odbijanje priznanja.“

Novo veštačenje

Priči tu, ipak, nije kraj. Naime, nakon prvostepene presude Đukiću u Srbiji je ove i prošle godine sprovedena ponovna balistička procena masakra u Tuzli, čiji je zaključak, kako prenose lokalni mediji, da masakr nije mogla izazvati granata ispaljena sa srpskih položaja na Ozrenu.

Ko je dao nalog i ko je platio to ponovno veštačenje ne zna se, iako je odmah jasno da je sve to moralo biti enormno skupo, s obzirom da se u tu svrhu gradila kopija tuzlanskog trga i da su angažovani inostrani stručnjaci, njih petorica iz Francuske, Izraela i Češke.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su ovi veštaci u cilju ponovne balističke procene izvodili eksperimente na vojnom poligonu u Nikincima, na kojem je napravljena replika tuzlanskog trga Kapija – sazidane su zgrade, postavljeni automobili i lutke na lokacijama i udaljenostima kako je to na osnovu snimaka, fotografija i svedočenja prisutnih utvrđeno u zvaničnoj istrazi.

Ko je organizovao i platio ponovno balističko veštačenje – ne znaju ni građani ni Fond za humanitarno pravo, kaže Milica Kostić i otkriva da Fond upravo traži odgovor na to pitanje: „Mi smo poslali niz zahteva da nam se odgovori na to pitanje – i centru u Nikincima, Generalštabu, poslali smo i ministarstvima odbrane i pravde – sa vrlo konkretnim i vrlo važnim pitanjima, da vidimo sam protokol i rezultate veštačenja, pošto su u obavezi da naprave izveštaj, kako bismo videli ko je to sprovodio, koliko je koštalo i odakle je taj novac kojim je to finansirano. Zakonski rok da dobijemo odgovor je 15 dana. U kom cilju je tako nešto rađeno, ja verujem da je glavno pitanje. Verujem da su utrošena sredstva. Ja pretpostavljam da tako nešto ne može Novak Đukić da finansira iz svog džepa, tako da, s obzirom da je rađeno na tom poligonu koji je u vlasništvu države, država Srbija je svakako morala u tom procesu da učestvuje, ako nikako drugačije, ono da odobri da se to tu dešava, a sada čekamo odgovor da vidimo ko je to finansirao“, kaže Milica Kostić.

Osim toga, ističe ona, nema odgovora ni na pitanje zašto je rađeno ponovno veštačenje ako po zakonu Srbije domaći sud ne može da promeni činjenični opis krivičnog dela iz presude bosanskohercegovačkog suda. I ako je, uz to, tokom sudskog procesa, što uopšte nije pravilo, i Đukićeva odbrana imala svog veštaka.

Milica Kostić, ipak, očekuje da će se Viši sud u Beogradu rukovoditi zakonom koji je prilično jasan i da će priznati presudu iz Sarajeva: „Ne vidim na osnovu čega sud presudu može da odbije, tako da očekujem da se ona prizna i da Novak Đukić služi kaznu u Srbiji.“

Preuzeto sa portala Radio Slobodna Evropa

Share