Ne menjamo odnos prema zločinu

Ne menjamo odnos prema zločinu

b92_logoBoriću se za sprečavanje nekažnjivosti ratnih zločina i za poštovanje prava žrtava svih nacionalnosti. Intenziviraćemo rad na predmetima u kome su žrtve Srbi, kroz regionalnu saradnju pokušaćemo da dođemo do istine. Imaćemo kao i do sada intenzivnu saradnju sa OEBS-om, Evropskom komisijom, uz podršku Republičkog tužilaštva koje je, takođe, nadležno za međunarodnu saradnju – kaže za Danas Milan Petrović, tužilac za ratne zločine, u prvom intervjuu od imenovanja na to mesto.

On dodaje da će insistirati i na uspostavljanju boljih odnosa sa Republičkim tužilaštvom i Ministarstvom pravde, u zakonskim okvirima.

U svom programu kandidature za tužioca za ratne zločine naveli ste da je potrebno da se donese strategija za procesuiranje ratnih zločina, koja bi sadržala sprečavanje nekažnjivosti učinilaca krivičnih dela i zadovoljenje pravde za žrtve. Glavne primedbe nevladinih organizacija, koje zastupaju žrtve, bile su da tužilaštvo nije krivično gonilo čelne ljude u vojsci i policiji. Da li će se to menjati?

– Problem progona visokopozicioniranih zvaničnika jeste otvoreno pitanje. Ministarstvo je ovih dana donelo Nacionalnu strategiju za ratne zločine Republike Srbije. Ona će nam biti putokaz za dalje delovanje. Odnos prema zločinu ostaje isti. Gonićemo sve one za koje imamo dokaze da su počinili ratni zločin, bez ikakve selekcije.

Očekujete li otvaranje novih predmeta i kojih?

– Naravno, ali i nastavak procesuiranja starih, kao što su Srebrenica, Štrpci…

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc imao je samo reči hvale za vašeg prethodnika – Vladimira Vukčevića. Kako vidite dalju saradnju sa Tribunalom i Mehanizmom za krivične sudove u Hagu?

– Oduvek je saradnja između nas bila profesionalna i korektna. Nastavićemo da radimo tako. Saradnja sa Hagom je u obostranom interesu, pošto ćemo i posle njegovog zatvaranja moći da koristimo materijal i arhiv Tribunala preko Mehanizma za krivične sudove.

Regionalna saradnja je i dalje prilično bolna tačka. Tužilaštva uglavnom neće da krivično gone pripadnike sopstvenih naroda bez obzira na težinu zločina i broj ubijenih. Mislite li da će doći do napretka u saradnji sa BiH i Hrvatskom?

– Nema borbe protiv nekažnjivosti bez dobre regionalne saradnje. Nastojaćemo da je obostrano unapredimo. To svi mi dugujemo žrtvama. Ako nikakva kazna ne bi stizala zločince, smelost zločinaca će rasti sve više i više. Jer kada je zločin zaštićen, ne postoje granice njegove zloupotrebe. Na štetu svih nas.

Da li ćete se ponovo kandidovati za mesto tužioca za ratne zločine?
– Da.

Premijer je nedavno rekao da jedino slučaj ubistva braće Bitići koči odlične odnose sa SAD, dok je tužilac Vukčević govorio o brojnim opstrukcijama u istrazi. Šta se događa u tom predmetu i očekujete li njegovo skoro razrešenje?

– To je prioritetan slučaj u našem Tužilaštvu, ali je kako to mi tužioci govorimo “živ” predmet i zato ne bih komentarisao dosadašnje rezultate. Mogu da garantujem da angažovanja i profesionalizma u našem radu neće nedostajati.

Preuzeto sa portala Danas

Share