Tribunal oštar: Srbija ne sarađuje, uhapsite članove SRS

Tribunal oštar: Srbija ne sarađuje, uhapsite članove SRS

N1_logoHaški tribunal ponovo je danas pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Raspravno veće konstatovalo je da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” zbog “izostanka napora” srpskih vlasti i “propusta da sarađuju” sa Tribunalom.

“Raspravno veće ozbiljno je zabrinuto zbog izostanka napora Vlade Srbije i njenog propusta da sarađuje” u hapšenju optuženih, konstatovao je predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) na raspravi na kojoj je učestvovao i srpski zastupnik Saša Obradović.

Sudija Ori je, u oštrom tonu, više puta podvukao da srpske vlasti imaju pravnu obavezu da “bez odlaganja”sprovedu nalog Tribunala za hapšenje troje optuženih.

U suprotnom, naglasio je sudija Ori, Savet bezbednosti UN, kome je Tribunal prijavio Srbiju zbog nesaradnje, “mogao bi preduzeti dalje mere!”.

Predsedavajući sudija insistirao je da mu predstavnik Srbije Saša Obradović odgovori “koje je smislene akcije Srbija preduzela da optužene uhapsi”.

Obradović je uzvratio da, ako mu se dozvoljava da govori samo o hapšenju, “ne bi imao šta da kaže i mogao bi da sedne”, ali da je “Vlada bila aktivna” u vezi sa nalozima Tribunala.

“Dakle, vaš odgovor je: Nismo uradili ništa…a vaša primarna obaveza bila je da uhapsite optužene”, protumačio je sudija Ori.

Obradović je uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o “političko-bezbednosnim aspektima” saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da “situacija od kraja 2014. nije ni malo jednostavna”, o čemu je sud, po njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

U toku je, kako je Obradović kazao, “političko-bezbednosno procenjivanje”, Ministarstvo pravde Srbije “sprovodi opširne konsultacije”, a “organi postupaju u skladu sa zakonom o saradnji s Tribunalom”.

Vlada Srbije “nije razumela potrebu predsednika Tribunala da u oktobru 2015. Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje”, naglasio je Obradović.

On je podsetio da takva prijava nikada nije bila podneta protiv Francuske, koja je odbila da, u sličnom postupku zbog nepoštovanja suda, Tribunalu izruči bivšu portparolku haškog tužilaštva Florans Artman (Florence Hartmann).

Francuska, kako je precizirao Obradović, nalog za hapšenje Artmanove nije sprovela od 2011. “Za ljude u Srbiji, to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom”, podvukao je zastupnik Srbije.

Obradović je rekao i da je inicijativa koju je Srbija pokrenula kod predsednika Tribunala da njenom pravosuđu bude ustupljen postupak protiv troje radikala nije pokušaj da “štiti optužene, upravo suprotno”. On je odbacio raniju tvrdnju tužiteljke u ovom postupu Dijane Elis (Dianna Eliss), koja nije prisustvovala današnjoj raspravi, da time “Srbija stvara stanje nekažnjivosti”.

Odgovor predsednika Tribunala na tu inicijativu, Srbija je dobila juče, ali je on poverljiv, rekao je Obradović, koji je indirektno zamerio raspravnom veću što je predlog Beograda, koji je takođe bio poverljiv, objavilo.

Srbija očigledno ne sarađuje: “Kakvi su vaši planovi, da razmišljate još godinu dana?”
Predsedavajući sudija Ori ocenio je, potom, da je “očigledno da Srbija ne sarađuje… iako je imala više od godinu dana” da uhapsi optužene. “Kakvi su vaši planovi, da razmišljate još godinu dana”, upitao je sudija.

Raspravno veće danas je obavezalo Srbiju da mu redovne i detaljne izveštaje o tome šta čini da uhapsi optužene dostavlja dva puta mesečno, umesto jedanput, kao do sada.

Na Obradovićevu primedbu da “ne zna na šta bi se odnosili detalji” i da “dok se ne dogodi hapšenje, ne vidi mogućnost detaljnog izveštavanja”, sudija Ori je ponovo naglasio da je obaveza Srbije da odmah uhapsi optužene.

“Raspravno veće neće ovde sedeti još godinu dana i čekati da ih vi uhapsite”, kazao je sudija. Ori je naznačio da su “besmislena” dalja uveravanja da je Srbija spremna da ispuni svoje obaveze i da je “odavno vreme za konkretno delovanje”.

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012,, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić “zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito” dvojici svedoka u procesu Šešelju. Oni su optuženi da su dvojicu svedoka, koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da ne svedoče protiv, nego u odbranu Šešelja, primoravali ih da potpišu lažne izjave davali im novac i nudili zaposlenje u SRS zauzvrat.

Preuzeto sa portala N1

Share