Srbija nije poslala izveštaj o Radeti, Jojiću i Ostojiću

Srbija nije poslala izveštaj o Radeti, Jojiću i Ostojiću

danas_logoBeograd, Hag – Vlasti u Srbiji nisu dostavile Haškom tribunalu prvi izveštaj o “naporima u vezi sa sprovođenjem naloga za hapšenje” troje radikala – Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića zbog nepoštovanja tog suda, iako je rok za to istekao juče, rečeno je našem listu u Hagu.

Do zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo informaciju od Ministarstva pravde, koje je zaduženo za ovaj slučaj, o tome šta se dešava sa tim izveštajem.Vjerica Radeta, visoka funkcionerka Srpske radikalne stranke, kaže za Danas da “apsolutno nikakva saznanja” nema o svom slučaju, dodajući da je to uopšte i ne interesuje. Inače, iz Tribunala nam je rečeno da se još ne zna da li će taj izveštaj biti javni ili tajni dokument.

Odluku o slanju izveštaja potpisao je polovinom januara sudija Karmel Ađijus (aktuelni predsednik Tribunala). On je tada naglasio da je Vlada Srbije u pravnoj obavezi da sarađuje sa Tribunalom i ocenio da su “nemeritorna” objašnjenja koje srpske vlasti daju zašto još nisu uhapsile Radetu, Jojića i Ostojića.

Inače, njih troje Sud u Hagu optužuje da su uticali na svedoke i ometali pravdu u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja. Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, ali je Tribunal sa iste skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbije nije izručila u Hag. Radeta, Jojić i Ostojić su, prema optužnici, “zastrašivali, uznemiravali i nudili mito” svedocima.

Optuženi su da su dvojicu svedoka koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom, pritiskali da svedoče u odbranu Šešelja, te ih primoravali da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS. Kako se ukazuje u optužnici, ti svedoci su lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Radete, Jojića i Ostojića. Navodi se da su za to bili plaćani i do 500 evra mesečno, a da su uplate prestale nakon svedočenja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će Hag “dobiti izveštaj”, što je za naš list potvrdio i Rasim LJajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Kako je Danas već pisao, troje radikala mogli bi da se u Hagu nađu zajedno sa Šešeljem kada mu bude izricana presuda, što se očekuje na proleće.

Nastavljeno suđenje Mladiću

Nakon zimske sudske pauze, suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljeno je juče. Kako piše Agencija Sense, na početku radne sedmice očekuje se nastavak iskaza Dušana Pavlovića, bivšeg šefa Sektora za identifikaciju i ekshumaciju u Institutu za nestale osobe BiH i aktuelnog stručnog saradnika za ekshumacije u Centru za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske. Nakon Pavlovića, odbrana će na stolicu za svedoke pozvati Mileta Matijevića, bivšeg pripadnika banjalučkog SUP.

Preuzeto sa portala Danas

Share