Svedokinja: Srpska vojska mi ubila sina u Trnju

Svedokinja: Srpska vojska mi ubila sina u Trnju

BalkanInsight_logoNa suđenju dvojici srpskih vojnika, optuženih za ubistvo 27 osoba u kosovskom selu Trnje 1999. godine, jedna svedokinja je izjavila kako su pripadnici Vojske Jugoslavije ubili njenog sedmogodišnjeg sina.

Hamide Gaši sa Kosova izjavila je u sredu na suđenju Pavlu Gavriloviću i Rajku Kozlini pred specijalnim sudom u Beogradu da su pripadnici Vojske Jugoslavije ubili njenog sina 25. marta 1999. godine.

Gaši je posvedočila da je vojsku prvo videla oko 6 sati ujutru, a da je oko pola sata kasnije vojska ušla u njeno dvorište, gde je bila sa svojom porodicom i drugim seljanima.

“Moj sin, koji je imao sedam godina, probao je da dođe do mene, a Semsije [žena iz Trnja] je probala da ga zaštiti. U tom trenutku je taj vojnik pucao i ubio ih”, rekao je Gaši.

Nedugo zatim ona je napustila selo i otišla u Albaniju, a vratila se tek u junu 1999. godine, kada je pronašla ostatke svog sina i još dve osobe ubijene u kući i u dvorištu.

“Kuća je bila spaljena. Pronašli smo samo kosti”, rekla je ona.

Prema optužnici, Kozlina i Gavrilović su u napadu na Trnje ubili 27 osoba, među kojima i četvorogodišnjeg dečaka.

Gavrilović, bivši komandant jedinice u 549. brigadi Vojske Jugoslavije, tereti se da je naredio napad i rekao da “niko ne sme da preživi”.

Gavrilović je navodno svoje ljude podelio u tri grupe, a Kozlina je bio u jednoj od njih. Njima je zatim naredio da uđu u selo i etnički očiste to područje.

Prema optužnici, Kozlina je zajedno sa druga tri vojnika otvorio vatru na 18 civila, uključujući žene i decu, ubivši 16 osoba.

U optužnici se navodi i da su ostali civili ubijeni u drugim kućama u selu.

Svedokinja Đile Gaši u utorak je pred sudom izjavila da je videla vojnike kako pucaju i uništavaju kuće u selu. Ona je zajedno sa još nekoliko osoba pokušala da pobegne, ali su je uhvatili.

“Držali su nas 20-ak minuta. Tada sam videla Rajka Kozlinu, bio je u uniformi sa još sedam-osam vojnika. On je govorio više od ostalih i delovalo je kao da je on bio glavni tu”, rekla je ona.

Svedok Bekim Gaši izjavio je da je pored Vojske Jugoslavije, video i srpsku policiju.

“Čuli smo buku na ulici. Izašao sam iz kuće i video da su nas policija i vojska opkolili”, rekao je Gaši dodajući kako je video vojnike da pale obližnju štalu u kojoj su bile životinje i traktori.

Ubistva u Trnju bila su i deo optužnice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju protiv šestorice bivših srpskih zvaničnika – predsednika Srbije Milana Milutinovića, potpredsednika vlade Savezne republike Jugoslavije Nikole Šainovića, bivših komandanata Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, generala Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića i bivšeg ministra policije Sretena Lukića.

Svi oni sem Milutinovića su proglašeni krivim za “rasprostranjenu kampanju nasilja usmerenu protiv civilnog stanovništva kosovskih Albanaca, koju su sprovodile snage pod kontrolom vlasti SRJ i Srbije i tokom koje je bilo incidenata ubijanja, seksualnog zlostavljanja i namernog uništavanja džamija”.

Kao rezultat njihovih akcija najmanje 700,000 kosovskih Albanaca pobeglo je sa Kosova u kratkom vremenskom periodu, od kraja marta do početka juna 1999. godine.

Dvojica pripadnika 549. brigade Vojske Jugoslavije anonimno su svedočila na suđenju u Hagu.

Prema njihovim svedočenjima, oko 80 do 100 vojnika iz te brigade ušli su u Trnje pod komandom Gavrilovića, koji je pre napada vojnicima pokazao selo i rekao: “Danas ne sme biti preživelih.”

Gavrilović, koji je bio svedok odbrane u Hagu, odbacio je sve optužbe, navodeći da nije naredio napad.

Sud je, međutim, prihvatio iskaze svedoka, dok je Gavrilovićevo svedočenje opisao kao “neuverljivo i nepouzdano”.

Suđenje se nastavlja 27. novembra.

Preuzeto sa portala BalkanInsight

Share