Mladić i Karadžić (ne) donose pomirenje

Mladić i Karadžić (ne) donose pomirenje

danas_logoBeograd – Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, nedavno je izjavio da se presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Vojislavu Šešelju mogu očekivati uskoro. Kako je istakao, presudu Karadžiću očekuje u narednih nekoliko meseci, a što se tiče suđenja Mladiću, odbrana je u poslednjoj fazi izvođenja dokaza. Haško tužilaštvo traži da presuda bude doneta što pre i Vojislavu Šešelju. Predsednik Tribunala Teodor Meron je najavio da će sve presude biti donete do 2017. i da će Sud okončati svoj mandat.

Upitani kako će presude Tribunala glavnim haškim optuženicima uticati na odnose u regionu, sagovornici Danasa iz Beograda i Banjaluke različito odgovaraju. Dok Nataša Kandić, nekadašnja izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, smatra da je napravljen pomak u odnosima, prvenstveno među ljudima, manje među političarima, Srđan Šušnica, kulturolog iz Banjaluke, tvrdi da do pomirenja neće doći, te da je konflikt trenutno samo zamrznut. Advokat Toma Fila ističe da presude neće doneti nikakve promene među državama bivše Jugoslavije.

Ipak, u jednom se sve troje slažu – a to očekuje i Munira Subašić, predsednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” – Mladić i Karadžić biće osuđeni na najstrože, odnosno doživotne kazne zatvora.

Kandićeva ukazuje da su presude Mladiću i Karadžiću najvažnije, jer se radi o najtežim optužbama, najvećim brojem izvedenih dokaza, kao i najvećim očekivanjem žrtava u BiH. Kako navodi, iako je sigurno da će obojica dobiti doživotne zatvorske kazne, najviše se u stvari očekuje od obrazloženja presuda Tribunala.

“Ova dva slučaja predstavljaju zaokruženu sliku zločina u BiH. Žrtve, međunarodna, ali i dobar deo javnosti u regionu smatra da će sudska istina pokazati šta se zapravo događalo u Bosni i Hercegovini. Mislim da će presude doneti smirenje i olakšanje žrtvama, ali i u delu javnosti Republike Srpske”, navodi Kandićeva.

Ona smatra da se na Mladića sada gleda drugačije nego kada je svojevremeno viđen kao oficir koji izaziva strah. Kako kaže, javnost sada ima priliku da vidi starca koji ne vlada rečima onako je vladao životima hiljada ljudi. Karadžić je, dodaje, često tokom suđenja zvučao kao da nema veze sa onom realnošću u kojoj je potpisivao direktive o napadima na civile u Srebrenici.

“Verujem da će presude uticati na regionalnu saradnju, da taj deo strašne prošlosti bude završen. Ipak, ostaje bitka da te činjenice postanu deo našeg društveno-političkog života i da uđu u obrazovni sistem. Mislim da ima velikog pomaka, posebno u oblasti kulture, umetnosti… Ljudi putuju, dosta je programa za mlade. Može se reći da su javni odnosi bolji nego politička komunikacija, tj. da su odnosi među ljudima bolji nego među političarima”, naglašava Kandićeva i dodaje da bi intelektualna elita trebalo energičnije da se uključi u ceo proces kako bi došlo do omekšavanja političkih stavova, “koji su u ovom trenutku tvrđi nego što su bili u poslednjih deset godina”.

Toma Fila ne sumnja da će Mladić i Karadžić dobiti “najgore presude”. Kako kaže, Haški tribunal je hteo da osudi i Slobodana Miloševića, “ali ga je Bog uzeo pre njih”. Što se tiče Šešelja, nada se oslobađajućoj presudi, ali, kako dodaje, “kod tog suda se ne može računati da će tako i biti”. Fila naglašava da presude haškim optuženicima neće doneti ništa novo u odnosima u regionu, dodajući da Tribunal više niko ne ceni, čak ni oni koji su ga stvorili.

“Tribunal treba da završi, da ugasi svetlo, efekat neće biti nikakav. Sve što oni rade je prevaziđeno i beznačajno”, navodi Fila.

Šušnica smatra da će Mladić i Karadžić biti osuđeni za zločine istrebljenja i masovna ubistva, možda i za genocid, počinjene u cilju stvaranja etnički čistih opština sadašnje RS. Kako ističe, ove presude stižu u trenutku kada ne samo da njihova tvorevina RS još postoji, već su je Dodik i SNSD izdigli na nivo samostalne kvazidržavne tvorevine, svete krave i političkog mita spremnog na otcjepljenje kada se za to steknu globalni uslovi, kao što kaže sam Dodik.

“Građani u RS daju direktnu ili prećutnu podršku takvoj politici i samom otcjepljenju. Politička atmosfera u BiH i na Balkanu je olovna i olujna. Dominiraju konfliktne teme, poput negiranja državno-pravnog kontinuiteta SR BiH i BiH, antiustavni referendum u RS, kriminalne afere Dodika i njegove političke hobotnice, Dodikovo, Vučićevo i Dačićevo flertovanje s Putinom. Imamo i zastoj u pregovorima Kosova i Srbije, te s tim povezane nemire na Kosovu i najavljivani referendum u Srbiji”, objašnjava Šušnica.

Prema njegovim rečima, odnosi Hrvatske i Srbije, kao i BiH i Srbije su najlošiji od rata, “a biće još gori ako u Hrvatskoj pobjedi Karamarko”. Ekonomska kriza, dodaje, proizvodi ultranacionalizam u svim zemljama regiona.

“Ako neko bude htio zapaliti novi rat u regionu, mislim da mu nikada neće biti lakše nego ovih godina. Ma, ovdje nema pomirenja, konflikt je samo zamrznut i čeka da se otkravi. Kako može da se govori o pomirenju kada su svi politički ciljevi i posljedice agresije i rata na BiH još tu – ratne granice i neočišćena minska polja između entiteta, genocidom očišćena teritorijalno-politička tvorevina RS ili spomenici koji glorifikuju rat i istrebljenje koje se ovdje naziva oslobađanje, ukazuje naš sagovornik.Dodaje da presude stižu u atmosferi apsolutnog negiranja genocida u RS.

“Kod građana u RS elita je uspijela proizvesti amneziju i potpuno ignorisanje činjenica o ratu i zločinima, ali i ignorisanje odluka Haškog tribunala. On se posmatra kao antisrpski sud, a ta predstava se prenosi i na državni sud BiH i na državu BiH. U RS se gaji kultura zaborava i poricanja svog nasljeđa socijalističke BiH, zajedničke prošlosti i suživota naroda u BiH. Istorija se revidira i falsifikuje, kako ona dalja, tako i istorija NOB-a i partizanske borbe. O povratku, katarzi, pomirenju i ravnopravnosti se više ne priča”, zaključuje Šušnica.

Subašić: Očekujem doživotne kazne

Munira Subašić, predsednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, očekuje da Mladić i Karadžić budu osuđeni za genocid u Srebrenici i da dobiju doživotne kazne zatvora. Kako ukazuje za Danas, to je važno zbog “onih koji ostaju iza nas, da shvate da se ne isplati biti zločinac”. “To je posebno važno za omladinu, pogotovo iz Srbije i RS, koja je zavedena netačnim pričama. Mi moramo živeti zajedno i jedni pored drugih”, objašnjava Subašićeva. Dodaje da bi volela da se Mladić i Karadžić pokaju zbog zločina i genocida koje su počinili.

Krstiću 50.000 funti

London – Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić dobio je tužbu protiv britanske vlade i biće mu isplaćena odšteta od više od 50.000 funti zbog napada muslimanskih ekstremista u zatvoru 2010. godine, javljaju britanski mediji. Krstić je tužio Veliku Britaniju jer su ga u njegovoj ćeliji u zatvoru Vejkfild u Zapadnom Jorkširunapala trojica zatvorenika koji su mu žiletom naneli povrede u predelu vrata. Krstić je uhapšen 1998. godine i u Međunarodnom sudu Hagu osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

Preuzeto sa portala Danas

Share