Srebrenica nije posledica rata, već cilj

Srebrenica nije posledica rata, već cilj

b92_logoBez potpune posvećenosti države Srbije nema saznavanja istine o toj mračnoj i strašnoj genocidnoj prošlosti – izjavila je profesorka Pravnog fakulteta Union u Beogradu Vesna Rakić Vodinelić na debati Fonda za humanitarno pravo (FHP) i Centra za tranzicijsku pravdu – SENSE, koja je održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Kako je dodala, država se nikad nije sistematizovala u vezi sa genocidom, ističući da u Srbiji “funkcioniše samo rehabilitacija”. Rakić Vodinelić je, u punom CZKD-u, rekla da bez istine ne može doći do pomirenja u regionu, ukazujući da niko od političara u Srbiji ne izgovara reč “genocid”, već “stravičan” ili “masovan” zločin.

Refik Hodžić, autor dokumentarnog filma “Izjava 710399”, koji je prikazan pre početka debate, istakao je da pomirenja nema bez političkog projekta, navodeći da međunarodna zajednica suočavanje sa prošlošću ne vidi kao neophodan element reformi.

– Ako se ne budemo bavili ovim stvarima, preti nam novi sukob – naglasio je Hodžić, koji je i nekadašnji portparol Haškog tribunala.

Mirko Klarin, direktor SENSE-a, naveo je da je sramota koliko se malo u javnosti zna o činjenicama, koje su utvrđene u sudskim postupcima, “a one su dragocenije od presuda”. Kako je rekao, jedna od grešaka MKSJ-a je u tome što nije prepoznao značaj dopiranja do žrtava i šire javnosti.

Kulturolog i aktivista iz Banjaluke Srđan Šušnica poručio je da se genocid u Srebrenici nije desio preko noći, već da je to četvorogodišnja posledica kampanje masovnog istrebljenja ne-Srba.

Srebrenica nije posledica rata, već njegov cilj – naglasio je Šušnica.

U organizaciji FHP i SENSE, u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je audio-vizuelna prezentacija “Istraga, rekonstrukcija i procesuiranje srebreničkih zločina iz jula 1995. pred MKSJ”, koja će javnosti biti dostupna do sutra, 19. septembra.

Ilić: Vučić nije trebalo da ide u Srebrenicu
Dejan Ilić iz izdavačke kuće “Fabrika”, govorio je o britanskoj rezoluciji o Srebrenici, ukazujući da ni u jednoj verziji nije pročitao bilo ništa sporno. On je naglasio da premijer Vučić nije trebalo da ide na obeležavanje 20-godišnjice od genocida u Srebrenici, dodajući da je glavni problem države Srbije što ne priznaje svoju ulogu u tim zločinima

Share