Kome smeta Vučić u Srebrenici?

B92_logoNajavu premijera Aleksandra Vučića da je spreman da oda počast srebreničkim žrtvama, u regionu vide kao dobar gest ka pomirenju.

Iz nevladinog sektora Srbije poručuju da njegova izjava ima veliku težinu na putu izgradnje dobrosusedskih odnosa, ali dodaju i da se o srebreničkom zločinu mora stalno govoriti, a ne samo pred godišnjicu masakra 11. jula.

Ispružena ruku ka Bošnjacima, kako svoj stav opisuje premijer Vučić, za sada oprezno se tumači u Sarajevu. Bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović za Aldžaziru kaže da je delimično zadovoljan ovakvim stavom Beograda.

“Gospodin Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka i to je dobro došlo. Nažalost, ovi poslednji događaji sa hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj, su u koliziji sa tim dobrim namerama”, kaže Izetbegović.

Iz Zagreba zato stiže izuzetno pozitivna poruka ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić.

“Dobra izjava, dobar pristup. Pozdravljam taj stav”, navela je kratko Pusićeva.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević kaže da ne vidi kome bi u Bosni i Hercegovini sada smetalo da premijer Vučić 11. jula dođe u Srebrenicu.

“Mislim da je cela izjava sračunata na to da se ide ka tom pomirenju u regionu i da će ona imati određene efekte, naročito kada se uzme u obzir šta je sve ranije rađeno po tom pitanju. Znači ko je sve od srpskih zvaničnika u proteklih par godina išao u Srebrenicu i kakve su sve poruke poslate”, navodi Antonijević.

U Fondu za humanitarno pravo kažu da o Srebrenici ne sme svake godine da se govori samo pred 11. jul.

“Ono što Srbiji fali, a tu premijer Vučić treba da odigra značajnu ulogu, jeste institucionalni proces suočavanja sa prošlošću. Dakle da institucije Srbije preduzmu konkretne korake u odnosu na zločine koji su počinjeni u bivšoj Jugoslaviji. To pre svega podrazumeva procesuiranje osumnjičenih, a pre svega onih koji pripadaju višim ili srednjem rangiranim strukturama vojske ili policije”, kaže Marijana Toma.

Do sada se odlasku Vučića u Srebrenicu usprotivio samo predsednik te opštine Ćamil Duraković, koji je rekao da srpski premijer nije dobrodošao ako ne bude povučena optužnica protiv ratnog zapovednika odbrane Srebrenice Nasera Orića.

 

Share