Nataša Kandić za N1: Rezolucija o Srebrenici je pomak u civilizacijskom smislu

Nataša Kandić za N1: Rezolucija o Srebrenici je pomak u civilizacijskom smislu

N1_logoInicijativa da se usvoji rezolucija kojom bi se 11. jul proglasio Danom sećanja je u civilizacijskom smislu pomak koji je ne treba posmatrati u kontekstu političkih odluka, kaže Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo.

Gostujući u jutarnjem programu N1 televizije ona je istakla da je važan čin obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici upravo predlog i eventualno donošenje rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

„To je pokušaj da se lekcije o izvršenom genocidu upute i na jedan način koji bi se odnosio na obeležavanje zločina kao nedopustivog čina prema svim žrtvama. Obeležavanje patnje i solidarnosti, saosećanja sa žrtvama koje su doživele nepravdu i teško nasilje“, naglasila je Kandić.

Komentarišući izjave koje stižu iz Republike Srpske da je donošenje rezolucije napad na Milorada Dodika, Nataša Kandić je istakla da su u pitanju politička spekulacija. Podseća da je i sam Dodik napravio korak koji su mnogi protumačili kao ljudski – formirana je komisija za utvrđivanje podataka o Srebrenici. „To nije negativan odnos koji je godinama imao“.

Kako ističe, vreme je da se stvari menjaju, da se donese rezolucija o žrtvama genocida. „Vreme je i trenutak da počnemo da praktikujemo – svaki zivot koji je izgubljen je vredan. Žrtve tog zločina (Srebrenica) moraju biti u prvom planu jer je to najteži zločin“.

Reč genocid se u Srbiji ne pominje

Nataša Kandić dodaje i da se, kada je reč o odluci Međunarodnog suda pravde o Srebrenici, Hrvtaska ponaša u skladu sa pravnom odlukom, u jednom entitetu BiH se primenuje termin suda – genocid, u Republici Srpskoj se govori u negativnom smislu. „U Srbiji se ne pominje reč genocid u vezi sa Srebrenicom. Nema razloga za takvo postupanje“.

Prema njenim rečima, Srbija će otvoriti pregovore u poglavlju 23 u toku pristupanja EU i vrlo brzo će se postaviti pitanje poštovanja odluka Međunarodnog suda. „Bespredmetna je rasprava u Srbiji da li je to genocid ili ne i odluke suda Srbija mora da poštuje“.

Kako ističe, ima utisak i da je građanima Srbije sada mnogo jasnije kako se dogodio zločin u Srebrenici i da ubistvo tolikog broja ljudi nije moglo da se dogoditi bez podrške Srbije. Kandić dodaje i da je Srbija finansijski pomagala, pomagala u oružju ali da to nije nije uzeto u obzir kao dokaz pred sudom. „Te akcije ne bi ni bilo da nije bilo pomoći Srbije“.

Besmislena najava Kosova da će tužiti Srbiju za genocid

Komentarišuči najavu Kosova da će tužiti Srbiju za genocid, Kandić je ocenila da je u pitanju besmislen potez – nepotreban, politički i irelevantan jer nema pravnih osnova. „To je nepotreban i gest koji izražava neprijateljstvo koje moze da pokvari ono što je do sada postignuto“.

Pogledajte video.

Share