Rezolucija o slučaju Braća Bytyqi

Rezolucija o slučaju Braća Bytyqi

United_States_Capitol_west_frontDana 21. maja 2015. godine članovi Odbora za spoljne poslove Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) predstavili su Predstavničkom domu rezoluciju o važnosti utvrđivanja odgovornosti za ubistvo američkih državljana Mehmeta (21), Agrona (23) i Yllija Bytyqija (25) 1999. godine u Srbiji. Podnosioci rezolucije su naglasili da je uspostavljanje pravde u slučaju Bytyqi ključno za unapređivanje odnosa između SAD i Srbije.

Rezolucija naglašava da za ubistvo braće Bytyqi do danas niko nije procesuiran, niti postoji podignuta optužnica, i preporučuje da se pojedinci odgovorni za ovo ubistvo što pre privedu pravdi. Istraga i procesuiranje bivših i sadašnjih zvaničnika za koje postoji sumnja da su na bilo koji način umešani u ubistvo braće Bytyqi za institucije Republike Srbije – uključujući Tužilaštvo za ratne zločine – treba da predstavlja prioritet. Napredak u ovom slučaju treba da bude faktor koji će uticati na dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije.

Jedan od predlagača, kongresmen Lee Zeldin je, predstavljajući rezoluciju, rekao da „Vlada Srbije mora utvrditi krivičnu odgovornost za bezosećajno ubistvo braće Bytyqi“, te da on „ohrabruje sve relevantne aktere u Srbiji da im pravda za ova brutalna dela mržnje i nasilja bude prioritet“. Govoreći u ime porodice Bytyqi, brat ubijenih Fatos Bytyqi je izrazio dugogodišnju frustriranost zbog toga što politički establišment u Srbiji štiti visokorangirane pojedince koji su osumnjičeni za ubistvo njegove braće, poput Gorana Radosavljevića Gurija.

Rezolucija je predstavljena uoči prve zvanične posete predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu, koja je zakazana za početak juna. Porodica Bytyqi se nada da će ovo biti prilika da predsednik Vlade Srbije odgovori na pitanja u vezi sa inertnošću institucija i njegovim bliskim vezama sa Goranom Radosavljevićem Gurijem.

Rezolucija na engleskom jeziku dostupna je ovde.

Share