Vinko Pandurević prevremeno oslobođen

Vinko Pandurević prevremeno oslobođen

sense_logoNakon približno tri četvrtine izdržane kazne od 13 godina koja mu je izrečena nakon što je proglašen krivim za srebreničke zločine, bivši komandant Zvorničke brigade VRS Vinko Pandurević oslobođen je iz Pritvorske jedinice UN

Dva meseca nakon što je podneo zahtev za prevremeno puštanje na slobodu Vinko Pandurević oslobođen je iz Pritvorske jedinice UN gde je proveo deset godina i mesec dana, približno tri četvrtine kazne od 13 godina na koliko je, u januaru ove godine, pravosnažno osuđen zbog srebreničkih zločina.

Predsednik Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor/Theodor Meron u odluci kojom odobrava Pandurevićevo prevremeno oslobađanje navodi da su faktori u korist takve odluke činjenica da je Pandurević izdržao više od dve trećine kazne na koju je osuđen kao i da je pokazao “znakove rehabilitacije”.

Predsednik Meron dalje navodi da je pri donošenju odluke uzeo u obzir Pandurevićevo primereno ponašanje u pritvoru, kao i iskazano žaljenje zbog “užasa kojem je bio izložen muslimanski narod u Bosni”. Pandurević je u podnesku kojim je tražio prevremeno oslobađanje izrazio žaljenje što “nije učinio više da bi sprečio stravične događaje”, te da je “svestan da zbog toga snosi odgovornost”. Takođe je žrtvama i njihovim porodicama uputio “iskreno izvinjenje”.

Predsednik Meron priznaje da težina zločina za koje je Pandurević osuđen ne ide u prilog njegovog prevremenog oslobađanja. S druge strane, odsustvo saradnje s tužilaštvom sudija Meron smatra neutralnim faktorom, koji nema uticaja na donošenje odluke o prevremenom oslobađanju.

Tužilaštvo je, naime, negativno ocenilo Pandurevićevu saradnju, na šta je on u svom podnesku odgovorio da, iako nije priznao krivicu i bio svedok tužilaštva, jeste svedočio u svoju odbranu i tako se “izložio unakrsnom ispitivanju od strane tužioca o događajima relevantnim za optužnicu a i šire”.

Konačno predsednik Meron, u svojoj odluci, ne navodeći imena, ukazuje da su se “dvojica od trojice preostalih sudija Kaznenog veća Mehanizma, složile da Pandurević bude prevremeno oslobođen, dok je jedan sudija bio protiv.

Vinko Pandurević osuđen je po komandnoj i individualnoj odgovornosti za ubistva, istrebljivanja i progone u Srebrenici u julu 1995. godine, što je pravno kvalifikovano kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Share