Kažnjivost ratnih zločina – korak ka dostizanju pravde za žrtve

Kažnjivost ratnih zločina – korak ka dostizanju pravde za žrtve

logo_zucŽene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji smatraju da je hapšenje osmorice pripadnika Centra za obuku Jahorina, koja je delovala u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske osumnjičenih da su na lokalitetu Kravice učestvovali u ubistvu više od hiljadu bosanskih muslimana a u okviru genocida u Srebrenici, jula 1995. godine pozitivan korak ka kažnjivosti svih ratnih zločina. To bi mogao da bude ozbiljan korak ka raskidu sa zločinačkom politikom iz prošlosti, ali i sa dominantnim poricanjem i relativizovanjem genocida u Srebrenici.

Međutim, nadamo se da ovo nije korak koji je napravljen pod pritiskom međunarodne zajednice, i da on ne služi samo za prikupljanje jeftinih političkih poena na putu evropskih integracija, nego da je to iskren korak ka uvažavanju dostojanstva žrtava. Nadamo se da Srbija neće da bude sigurna kuća za ratne zločince i sve one koji ratne zločine glorifikuju.

Žene u crnom i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije upućuju sledeća pitanja:

  • – Kada će biti podignute optužnice?
  • – Da li će optužnice obuhvatiti samo puke izvršioce, ili i planere, organizatore i naredbodavce genocida u Srebrenici, koji ne bi bio izvršen bez celokupne vojne, finansijske, političke i svake druge pomoći režima S. Miloševića?

Postojanje genocidne namere u Srebrenici utvrđeno je kako u 17 presuda Haškog tribunala, tako i presudom Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH protiv Srbije.

  • – Zahtevamo od predsednika i premijera republike Srbije da počnu da upotrebljavaju termin genocid a ne zločin za događaje u julu 1995. godine, čime će pokazati ne samo poštovanje žrtava i preživelih porodica genocida u Srebrenici, nego i presuda međunarodnih institucija pravde.
  • – Zahtevamo od Skupštine Srbije da donesu Rezoluciju po kojoj će 11. juli proglasiti danom sećanja na genocid u Srebrenici.
  • – Zahtevamo od vlasti države Srbije da zakonski sankcionišu poricanje genocida u Srebrenici.
  • – Zahtevamo od pravosudnih institucija da sankcionišu i sve one koji vrše nasilje nad svima nama, braniteljima i braniteljkama ljudskih prava koji se zalažemo za politiku kažnjivosti ratnih zločina, pre svega onih počinjenih u naše ime.

U Beogradu, 18. mart 2015. godine
Žene u crnom
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Komitet pravnika za ljudska prava
Savez antifašista Srbije

Share