Britanski kompozitor odao poštu kosovskim žrtvama

Britanski kompozitor odao poštu kosovskim žrtvama

BalkanInsight_logoKosovski filharmonijski orkestar u Prištini je obeležio 15. godišnjicu postojanja premijerom antiratne mise britanskog kompozitora Karla Dženkinsa, koja je posvećena žrtvama sukoba 1998-1999. godine.Dženkinsova misa “Naoružani čovek” u nedelju je po prvi put izvedena u Prištini, čime je obeležen jubilej Kosovskog filharmonijskog orkestra i hora.

“Za vreme 1998. i 1999. godine, slušao sam o događajima ovde i svakoga dana je bilo nešto u vestima o ratu, sukobu, genocidu i užasu koji se dešavao. To je na neki način bila moja inspiracija, jer me je ta tragedija dirnula i naterala me da komponujem ovo delo”, rekao je Dženkins za BIRN.

Pre koncerta, izaslanik predsednice Atifete Jahjage je u ime kosovskog naroda odlkovao kompozitora ordenom za posebne zasluge u njegovom radu.

“Mislim da je bio neophodno da mi izvedemo ovu kompoziciju, jer je napisana za nas i za Kosovo, i smatram da je čudo što su naše institucije uspele to da sprovedu”, navela je Jahjaga.

Dirigent Baki Jašari izjavio je da je kompozicija prvi put izvedena na pretpremijeri u Đakovici, koja je izabrana zbog toga što je među područjima najviše pogođenim ratom.

“Posle koncerta, publika je plakala”, rekao je Jašari.

Delo “Naoružani čovek”, koje opisuje početak rata i užasne posledice, komponovano je 1999. godine, ali do skora nije bilo mnogo poznato na Kosovu.

Zasnovano je na katoličkoj misi, a tekst sadrži i pesme iz drugih religijskih i istorijskih izvora, uključujući muslimanske molitve, isečke iz Biblije i indijskog epa Mahabharata, kao i stihove pisaca poput Radjarda Kiplinga i lorda Alfreda Tenisona.

Dženkins je bivši džez-rok muzičar čuvenog avangardnog benda “Soft Machine”, a kao kompozitor je stekao svetski uspeh.

Share