Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

BalkanInsight_logoInterpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Interpol je u sredu izdao poternice za hapšenje predsednika skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momira Stojanovića i još 16 bivših pripadnika srpskih snaga tokom rata na Kosovu, koji su optuženi za ratne zločine nad civilima.

Oni se sumnjiče za umešanost u ubistvu više od 300 kosovskih Albanaca u selima Meja i Korenica u blizini Đakovice u oblasti Reka Keć kod albanske granice krajem aprila 1999. godine.

Pored Stojanovića, na poternici se nalaze i Nikola Mićunović, bivši načelnik Vojnog odseka u Đakovici, Momčilo Stijović, bivši policajac, braća Momčilo, Milutin i Miladin Novaković, takođe bivši policajci, Muharem Ibraj, bivši komandir policije u Đakovici, Sreten Camović, bivši pripadnik državne bezbednosti, Dimitrije Rašović, bivši policijski inspektor, kao i još nekoliko pripadnika srpskih snaga: otac i sin Dragan i Aleksandar Peković, Živko Vuksanović, Miraš Gegović, Predrag Stojanović, Mišo Popović, Lazar Drašković i Zoran Mirković.

Crvene poternice, inače najbliže međunarodnoj poternici, izdate su na osnovu zahteva Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Stojanović, sada poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, odbacio je optužbe, navodeći da je cilj tog poteza da se zaplaše Srbi kako se ne bi vraćali na Kosovo.

“Nadam se da imam državu koja će o tome da odluči”, rekao je Stojanović u sredu novinarima u parlamentu.

On je rekao i da su poternice raspisane kao reakcija na odluku o formiranju specijalnog suda, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova za zločine počinjene za vreme i nakon rata.

Prema podacima Hjuman rajts voča, koji je dokumentovao ratne zločine na Kosovu, pripadnici Vojske Jugoslavije i srpske specijalne policijske snage opkolile su sela u oblasti Reka Keć, postrojili meštane i primorali ih da beže prema Đakovici.

Mnoga sela su sistematski spaljena.

Hjuman rajts voč je identifikovao i neke od navodnih počinilaca, uključujući braću Novaković. Tri svedoka su izjavila da su Milutina Novakovića, zvanog Stari, koji je u to vreme bio policajac, videli na punktu u blizini sela 27. aprila kada su se desila ubistva. Hjuman rajts voč je dobio informacije da je tamo bio i njegov brat Miladin.

Ubistva u Đakovici navedena su u optužnicama protiv bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i petorice srpskih zvaničnika pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Zaštićeni svedok na suđenju Miloševiću izjavio je da je razlog za napad bilo ubistvo petorice srpskih policajaca, koje su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova ubili iz zasede 22. aprila 1999. godine u centru Meje.

Nike Peraj, bivši kapetan Vojske Jugoslavije, koji je kao insajder svedočio na suđenju Miloševiću, rekao je da je sadašnji srpski poslanik Stojanović bio među onima koji su nakon tog ubistva svojim podređanima izdali naredbu da iz osvete treba ubiti najmanje 100 ljudi.

Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koji je dokumentovao zločine u Đakovici, izjavila je da njihovo istraživanje i dokumenta Haškog tribunala pokazuju da su za napad odgovorne 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije, na čijem je čelu bio Božidar Delić, nekadašnji član SNS-a i bivši poslanik, i 125. motorizovana brigada, predvođena generalom Draganom Živanovićem, koji je u penziji i trenutno pod istragom srpskog tužilaštva zbog navodnih ratnih zločina kod Peći.

Orlović je rekla da ubistva u Đakovici predstavljaju najveće masovno ubistvo tokom rata 1999. godine. Većina tela kasnije je pronađena u masovnoj grobnici u centru za obuku policije u Batajnici kod Beograda.

“To je bila jedna vrlo opsežna operacija koja je uključivala i vojsku i policiju, ne samo za vršenje tog proterivanja civilnog stanovništva, već i za skrivanje tela ubijenih u tom zločinu”, rekla je Orlović za BIRN.

Ona je rekla da Srbija nije istražila taj zločin, uprkos tome što je pre nekoliko godina najavila da će slučaj biti otvoren.

“Osetljivost ovog predmeta je u tome sto će zbog broja jedinica koje su bile uključene u činjenje zločina doći i do otvaranja pitanja odgovornosti nekih osoba koje su danas na visokim pozicijama”, rekla je ona.

Share