Orlović i Drecun o slučaju Diković

Orlović i Drecun o slučaju Diković

B92_logoMi ne optužujemo direktno generala Ljubišu Dikovića da je učestvovao u nizu zločina, kaže Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno prava.

Kako je rekla, Fond daje rekonstrukciju zločina u kojem su mnogi ubijeni, a čija su tela nađena u masovnoj grobnici u Rudnici, koja je otkrivena 2013.

“Kada smo istraživali kako su ti ljudi stradali i kako su njihova tela dospela u Rudnicu dokazi su pokazala da su pripadnici 37. motorizovane brigade imali ulogu i učešće u najmanje jednom zločinu koji je opisan u tom dosijeu”, kaže Orlović.

Ona je u Vestima B92 rekla da je izvesno je da su pripadnici 37. motorizovane brigade, na čijem je čelu bio general Diković, i jedne za sada ne utvrđene policijske formacije, počinili taj zločin.

Prema njenim rečima, oni su izveli albanske muškarce i streljali ih, a njihova tela su nađena u Rudnici.

“Jedan konkretan dokumet govori o tome da su pripadnici 37. motorizovane brigade hteli da ta tela predaju policiji, ali je to policiji odbila pošto je vojska odgovorna za to što se desilo i oni nisu želeli to da prime. To je poslednja indomacija o telima iz jednog zločina i ta poslednja informacija govori da su ta tela bila u posedu 37. motorizovane brigade. Sledeće što saznajemo jeste da su ta tela pronađena u Rudnici”, objasnila je Orlović.

Sandra Orlović je navela da je Fond generalu Dikovću uputio jasno pitanje šta se desilo sa tim telima od momenta kada su pripadnici njegove brigade imala ta tela u posedu.

Poslanik SNS Milovan Drecun kaže da Fond vodi nezakonitu istragu i vrši pritisak na Tužilaštvo za ratne zločine.

“Ne branimo mi generala Dikovića. Koliko je meni pozanto tek se utvrđuje identitet tela koja su izvađena u Rudnici. Ovde se radi o nečemu drugom. Fond za humanitarno pravo, koji je inače profitabilna organizacija, sprovdi nezakonite istrage. To treba da rade tužilaštvo i policija. Oni vrše pritisak i mešaju se u rad Tužilaštva za ratne zločine”, kaže Drecun.

Prema njegovom mišljenju, Fond objavljuju neproverene podatke čime kompromitiju ljude i unarped ih osuđuju, a posle se pokaže da nisu bilu pravu.

“To pokazuje i slučaj Martinovića kog je FHP optužio u Švedskoj i za šta je dobio doživotnu robiju a onda kada su stigli dokazi iz Srbije, oslobođen je i Švedska plaća odštetu”, rekao je Drecun.

On je naveo i da Fond pokušava da ostvari neke svoje ciljeve.

“General Diković je kao prvi čovek vojske idelan da se pokrene ono što Fond želi, a to je suđene oficirma na svim nivoima. Ovde se vidi nestručnost Fonda jer komandna odgovornsot nije postojala 1999. godine i ovde se sada fingiraju dokazi o nekakvom naređivanju”, rekao je Drecun.

On je rekao i da se radi dobro osmišljenom planu koji se poklapa sa vremenom kada treba da se počne govoriti o formiranju suda za suđenje pipadnicima OVK.

Share