Građanska Vojvodina: Zaustaviti sramne kampanje protiv Zaštitnika građana i Fonda za humanitarno pravo

Građanska Vojvodina: Zaustaviti sramne kampanje protiv Zaštitnika građana i Fonda za humanitarno pravo

ndnvKoalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahteva od vlasti i bezbednosnih službi da pod hitno zaustave sramne političke i medijske kampanje koje se paralelno vode protiv Zaštitnika građana Saše Jankovića i Fonda za humanitarno pravo zbog toga što su javno ukazali na izuzetno ozbiljne probleme države i društva i izneli dokaze za svoje tvrdnje.

Očigledno je da su i Zaštitnik građana, koji je u javnosti pokrenuo veoma važnu temu zloupotrebe vojnih bezbednosnih službi, i Fond za humanitarno pravo, koji je saopštio činjenice koji dokazuju učešće sadašnjeg načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića i brigade kojom je upravljao u ratnim zločinima na Kosovu – dodirnuli „osinje gnezdo“ čim je na njih usledila rafalna paljba iz svih raspoloživih oružja.

Umesto da predstavnici vlasti veoma ozbiljno uzmu u obzir dokaze koje su za svoje tvrdnje izneli i Zaštitnik građana i Fond za humanitarno pravo, oni na javnu scenu vraćaju opasni rečnik iz devedesetih i govore o stranim službama, izdajnicima i kampanji koja se navodno vodi protiv Vojske i Srbije.

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahteva da se pod hitno pokrene istraga na osnovu dokaza koje su Saša Janković i FHP izneli, a paralelno sa njom i široka javna debata o ovim problemima.

Ukoliko ovo društvo odista želi da ide napred, a ne da konstantno produkuje krize, neophodno je otvoriti široku javnu debatu i o zloupotrebama bezbednosnih službi, njihovoj ulozi u društvu, kao i o strašnim ratnim zločinima koje su devedesetih u ime Srbije učinjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

„Građanska Vojvodina“ konstatuje da su ove kampanje protiv Saše Jankovića i Fonda za humanitarno pravo, i još jedan profesionalni sunovrat novinarske profesije koji ju je pratio – pravi dokaz o instrumentalizaciji medija u političke svrhe od strane republičke vlasti.

Građanska Vojvodina

30. 1. 2015.

Građansku Vojvodinu čine:

Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Zelena mreža Vojvodine
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar

Share