Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji – Sesija o predstavljanju suđenja za ratne zločine u javnosti

Ka Strategiji procesuiranja ratnih zločina u Srbiji – Sesija o predstavljanju suđenja za ratne zločine u javnosti

post_Sesija_-predstavljanju_sudjenjaU petak 21. novembra 2014. godine, u Medija centru u Beogradu održana je peta konsultativna sesija povodom izrade Predloga Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji. Sastanak je bio posvećen predstavljanju suđenja za ratne zločine u javnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (TRZ), Apelacionog suda u Beogradu, Balkan Investigative Reporting Network-a (BIRN), pravni eksperti i zastupnici oštećenih u predmetima ratnih zločina.

Učesnici su razgovarali o dosadašnjoj praksi u pogledu predstavljanja suđenja za ratne zločine u javnosti, saradnji službi za informisanje pravosudnih organa sa predstavnicima stručne javnosti, anonimizaciji presuda, mogućnostima medijskog prenošenja suđenja za ratne zločine i drugim relevantnim pitanjima.

Preporuke učesnika biće ugrađene u Predlog Strategije procesuiranja ratnih zločina u Srbiji u periodu 2015-2025. godine, koji će biti predat Ministarstvu pravde Republike Srbije do kraja 2014. godine.

Share