Saopštenje FHP Kosovo: “Bekstvo pripadnika Dreničke grupe je sramota za Kosovo”

Saopštenje FHP Kosovo: “Bekstvo pripadnika Dreničke grupe je sramota za Kosovo”

fdh_kosovo_logoFond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) izražava duboko razočaranje kosovskim institucijama, kao i stavom civilnog društva i dela medija, u vezi sa dozvoljavanjem bekstva od mere pritvora optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva Samija Lushtakua, Ismeta Haxhe i Sahita Jasharija.

Ovaj slučaj pokazuje da se sistemi pravosuđa i bezbednosti na Kosovu ne mogu smatrati ozbiljnim državnim institucijama. Zbog toga, država Kosovo ne može težiti da bude ozbiljna strana i da se tretira dostojanstveno i ravnopravno od strane međunarodnih mehanizama i drugih država. Još više zabrinjava činjenica da će građani Kosova sada u još većoj meri iskazivati nepoverenje prema sistemu pravosuđa, a to će uticati na njihovu nespremnost da sarađuju s tim sistemom. Takođe, veoma zabrinjavaju tišina civilnog društva u vezi sa ovim činom i opravdavanje takvog čina od strane određenih medija. To pokazuje da se na Kosovu stvara klima u kojoj bekstvo od zakona – čak i pojedinaca koji su nosioci javnih i političkih funkcija – nikog ne brine i tiho se usvaja.

U brojnim izjavama, ministar pravosuđa g. Hajredin Kuçi je tvrdio da kosovske institucije imaju kapacitete da se suoče sa svakim pravosudnim slučajem. Sinoćnji događaj u potpunosti demantuje ministra Kuçija. Štaviše, FHP Kosovo ocenjuje da su vlasti doprinele ovoj situaciji, jer uprkos brojnim reakcijama na čuvanje optuženih u prostorijama KUCK-a, nisu preduzete adekvatne mere za sprečavanje njihovog bekstva.
FHP Kosovo apeluje na organe reda da pronađu i uhapse optužene što je pre moguće i da tako spreče ovu situaciju u kojoj se zahteva preispitivanje sudske odluke. Takođe, FHP Kosovo zahteva da se pokrene unutrašnja istraga kako bi se otkrili i kaznili pojedinci ili strukture koje su dozvolile ili nisu sprečile bekstvo optuženih iz pritvora. U suprotnom se dokazuje da se na Kosovu uopšte ne sprovodi vladavina zakona.

Share