Završne reči u slučaju “Ćuška”

Završne reči u slučaju “Ćuška”

e_novine

Iznošenjem završnih reči Tužilaštva za ratne zločine, u Specijalnom sudu, u Beogradu je u utorak nastavljen glavni pretres u predmetu protiv jedanaest optuženih za ratni zločin nad više od sto civila albanske nacionalnosti na teritoriji opštine Peć, 1999. godine

U Specijalnom sudu, iznošenjem završnih reči Tužilaštva za ratne zločine, nastavljen je glavni pretres u predmetu pod nazivom “Ćuška”, protiv jedanaest pripadnika paravojne formacije “Šakali”, optuženih da su u aprilu i maju 1999. godine počinili ratni zločin nad više od 120 civila albanske nacionalnosti na teritoriji opštine Peć, na Kosovu, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Postupajući tužilac u ovom postupku i zamenik tužioca za ratne zločine, Dragoljub Stanković na početku svoje završne reči rekao je da ostaje pri utvrđenom činjeničnom stanju da su optuženi izvršili delo za koje se terete.

Preciziranom optužnicom Tužilaštva, optuženi se terete da su u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić, preduzimali oružane napade i pojedinačne akte nasilja, kao i pretnje nasiljem, zatim ubistva, silovanja, uništavanja civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste Kosovo i presele se u Republiku Albaniju.

Suđenje jedanaestorici pripadnika paravojne formacije “Šakali” počelo je u decembru 2010. godine, a od tada je, za 100 sudećih dana, saslušano 115 svedoka koji su potvrdili navode optužnice.

Mustafa Radonići pravni zastupnik oštećenih je rekao da očekuje da će optuženi biti proglašeni krivima jer, kako je rekao, “ima dosta podataka i dokaza koji potvrđuju njihova dela”. On je istakao da je veoma zadovoljan i to pogotovu glavnim pretresom i time kako se vodi, iako je bilo dosta poteškoća.

“Bez obzira na probleme i hendikepe, kojih je bilo u toku glavnog pretresa, ipak su sva dela za koja se optuženi terete dokazana. Ja smatram da su dokazana”, rekao je Mustafa Radonići.

Komentarišući koji su to ključni dokazi u procesu, Radonići je rekao da su to i iskazi optuženih, tj. njihova odbrana i obrazložio je:

“Oni potvrđuju da su bili na mestima gde su se dogodili događaji, zna se kako se to dogodilo, oni navodno tvrde da su ratovali protiv jedinica OVK-a, međutim i svedoci, meštani iz sela, kazali su da tu nije bilo nikakvih akcija OVK, niti je uopšte bilo članova Oslobodilačke vojske Kosova u tim selima.”

Radonići je takođe potvrdio da se slaže sa dokazima koji su do sada pomenuti u završnoj reči tužioca i da smatra da su svi oni već i dokazani.

Za glavni preteres predmeta “Ćuška” predviđeno je da traje do 23. januara.

Krajem novembra 2013. godine, Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je i novu optužnicu za ratni zločin počinjen u Ljubiću 1999. godine. Ta optužnica je podignuta protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije – Vojno teritorijalnog odreda Peć, zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv albanskih civila u selu Ljubenić, 1. aprila, ’99. godine.

Prema toj optužnici, optuženi se terete da su zajedno s pripadnicima Interventnog voda 177. Vojno-teritorijalnog odreda protiv kojih se vodi pretres u predmetu “Ćuška”, ubili najmanje 46 civila, dok je 11 zadobilo teške telesne povrede.

Optužnica ih, takođe, tereti i za prinudno raseljavanje žena, dece i staraca u Albaniju, što su činili paljenjem kuća i pucanjem iznad njihovih glava, dok su civili bežali ka albanskoj granici.

Događaji u selu Ljubenić tužilaštvo je rasvetlilo na osnovu iskaza dva zaštićena svedoka.

Share