Vukčević: Pojedinci pokušavaju da relativizuju ratne zločine

Vukčević: Pojedinci pokušavaju da relativizuju ratne zločine

blic_logoTužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra je da je u toku relativizacija ratnih zločina od strane pojedinaca u pravosuđu, kako kaže, u pokušaju da se, iako to niko nije tražio od njih, dodvore određenim političkim krugovima.

 

Povodom obaranja presuda u slučajevima „Lovas”, „Gnjilanska grupa”, kao i odluke Ustavnog suda da usvoji žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina na Ovčari, koju je podneo zbog povrede prava na pravično suđenje, Vukčević ističe da je Tužilaštvo u sudskim odlukama koje su mu dostavljene već našlo niz protivrečnosti koje će biti razlog za ulaganje zahteva za zaštitu zakonitosti.
On za sutrašnji Danas navodi da je opasno za demokratiju jedne države da niži sudovi ne poštuju stavove viših.
“Ovakve odluke će na međunarodnom planu naneti veliku štetu Srbiji, uvredile su žrtve, a nimalo ne liče ni na pravdu ni na adekvatnu primenu prava”, rekao je Vukčević.
Komentarišući pogibiju u saobraćajnoj nesreći pripadnika „Škorpiona” Slobodana Medića, koji je bio na novogodišnjem vikendu, Vukčević kaže da je po zakonu to bilo moguće.
“Međutim, svestan bola porodica poginulih u saobraćajnoj nesreći, ne mogu da zaboravim bol porodica onih golobradih dečaka kojima su „Sskorpioni“ svesno oduzeli živote, rugali im se pred smrt i snimali njihovo streljanje”, rekao je tužilac i dodao da smatra da je nagrada onima koji su počinili najteže zločine štetna za državu, za pravdu, i loša i uvredljiva poruka porodicama streljanih dečaka u Trnovu.
Vukčević navodi da su na taj način „Sskorpioni“ učinili stravičan zločin i naneli veliku štetu i sramotu srpskom narodu i podseća da je njihovo nedelo, ubistvo dece, bilo prva vest u svim svetskim medijima, “a sada ih neko za to nagrađuje u skladu sa zatvorskim pravilima”.
“Koliko sam čuo, ima još takvih na slobodi, na primer Repanović, osuđen za zločin u Suvoj Reci. Kao što sam rekao, postupak relativizacije ratnih zločina je u toku”, dodao je tužilac.
Prema njegovim rečima, ohrabrujuće je što politička elita u ovom trenutku šalje jasne poruke da svako ko je odgovoran za zločine mora za njih i da odgovara.
“Mislim da je mnogo veći problem u samom pravosuđu”, napomenuo je Vukčević.
On se osvrnuo i na slučaj “Žute kuće”, istakavši da je Tužilaštvo u stalnom kontaktu sa specijalnim istražnim timom na čelu sa Klintom Vilijamsonom i da ta istraga traje i još neko vreme će trajati.
“Istraga se odvija u nekoliko zemalja, i u Srbiji, i siguran sam da Klint Viljamson i njegov tim profesionalno obavljaju svoj posao. U to sam se lično uverio. Imamo mnogo novih saznanja do kojih smo došli, ali upravo zbog istrage te nove činjenice držimo u fajlovima „Strogo poverljivo“, do potpunog razrešenja slučaja ubistva, otmica i trgovine organima”, rekao je tužilac.
Vukčević je, govoreći o otvaranju sefa Željka Ražnatovića Arkana, rekao da je juče Viši sud u Beogradu, na zahtev Tužilaštva, odobrio procesnu radnju kojom će biti izvršeni uvid u sadržaj Arkanovih sefova u potrazi za dokazima.
“Kao sto znate, Arkan je optužen u Hagu 1997. godine, a optužnica je objavljena 2001, a nakon njegovog ubistva ova optužnica je povučena. Ostao je značajan materijal koji nam je dostavljen iz Tribunala i koji sada analiziramo”, rekao je on.

Share