Tužilac Vukčević: “Ovčara” nije smela da padne na sudu

Tužilac Vukčević: “Ovčara” nije smela da padne na sudu

Ustavni sud je jednom optuženom za ratni zločin na “Ovčari” priznao povređeno pravo na pravično suđenje, pa će pasti sve presude na ukupno 227 godina zatvora, kaže za „Blica“ tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kažete da je to presedan?
– Opasan presedan. Postavljam i pitanje nadležnosti tog suda, jer je pomenutom odlukom zašao u sferu sudova opšte nadležnosti.
Zašto i ostali osuđeni mogu da se nadaju obaranju presuda?
– U Zakonu o Ustavnom sudu piše da će se odluka odnositi na sve osuđene, bez obzira na to da li su podneli žalbu ili ne.

Kakve još posledice mogu da nastanu?
– Veliko je priznanje za naše pravosuđe što smo od Haškog tribunala preuzeli ovaj predmet. Da li je neko želeo da relativizuje presude naših sudova i da vrati mandat Hagu? Poruka koju Ustavni sud šalje “oklevajućom” odlukom na koju se čekalo tri godine sigurno će izazvati zabrinutost mnogih u regionu. Posebno imam na umu odnos prema žrtvama, jer se na ovaj način neko veoma grubo poigrao sa njihovim sudbinama.

Ali, uznemirene su i porodice žrtava u slučaju “Žuta kuća”, jer je službenik Stejt departmenta izjavio da juna 2014. ističu zakonski rokovi za istragu o trgovini organima?
– Ne znam tačno na šta je mislio Džonatan Mur, ali pretpostavljam da je imao u vidu trajanje mandata Euleksa.

Ima li pravnog osnova za tvrdnju da slučaj “Žute kuće” može da zastari?
– Tvrdnja da postoji zakonski rok za utvrđivanje ratnih zločina nema osnov ni u jednom međunarodnom pravnom dokumentu. Tako bi taj zločin bio sveden na klasičan kriminal.

Kakav mandat ima Evropska komisija za ispitivanje trgovine ljudskim organima na KiM, u kojoj je Klint Vilijamson glavni tužilac specijalnog istražnog tima?
– Mandat specijalnog istražnog tima je veoma širok, a trgovina organima je samo jedan njegov deo. Oni tretiraju otmice, ubistva, zločine nad nealbanskim stanovništvom u neograničenom vremenskom periodu, dakle pre i posle Kumanovskog sporazuma. Njegov mandat se proteže na čitav region, to jest i na Albaniju, za razliku od Haškog tribunala čiji mandat je ograničen samo na zemlje bivše Jugoslavije.

Moma Ilić

Share