Traži se diplomata svedok ubistva Ćuruvije

Traži se diplomata svedok ubistva Ćuruvije

Nepoznati čovek Nataši Kandić tvrdio da bi prepoznao ubicu, ona je zabeležila njegove podatke u beležnicu koja je – nestala

Komisija za istraživanje ubistava novinara traži mogućeg svedoka ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na osnovu raspoloživih podataka, reč je o sadašnjem ili bivšem službeniku Ministarstva spoljnih poslova (MSP) zbog čega se komisija, koju vodi Veran Matić, dva puta obraćala ovoj instituciji tražeći njegovu identifikaciju, ali još nije dobila odgovor. U MSP-u za „Politiku” kažu da je odgovor pripremljen i da će vrlo brzo biti prosleđen komisiji, ali nisu želeli da govore o sadržini tog dopisa.

Reč je o građaninu koji se 11. aprila 1999. godine zatekao u blizini mesta zločina u Svetogorskoj ulici u centru Beograda i koji je video mogućeg izvršioca. Nije imao poverenje u tadašnje vlasti, pa je o ovome progovorio tek u prvoj polovini 2001. godine. Poverio se Nataši Kandić, predsednici Fonda za humanitarno pravo (FHP), kojoj je prišao na ulici. Predstavio se, ispričao šta je video i ostavio svoje podatke. Nataša Kandić je zapisala podatke u svoju beležnicu koja je nedugo zatim – nestala.

– Čovek je imao držanje gospodina, iz razgovora se videlo da je obrazovan. Rekao mi je da je tokom 1998. i 1999. godine, uoči NATO bombardovanja, ali i kasnije, radio na poslovima održavanja veze sa diplomatskim misijama na Kosovu i Metohiji, kao i da je često boravio u Kosovskoj Mitrovici. Profesionalno je izverziran, kod Bajlonijeve pijace video je automobil koji je kasnije primetio i u Svetogorskoj ulici, kao i ljude, shvatio je, da tako kažem, „organizaciju”. Tvrdio je da bi prepoznao te ljude. Ne znam da li mi je beležnica ukradena, verujem da sam je izgubila – objašnjava Nataša Kandić.

Ona kaže da tada nije imala poverenje u policiju i tužilaštvo, pa slučaj nije prijavila tim institucijama, kao što to nije imao ni pomenuti građanin koga sada traži Komisija za istraživanje ubistava novinara. Isto važi i za one koji su dosije „Ćuran”, dokumentaciju tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB) o praćenju Ćuruvije od strane operativaca tajne službe do pred samu likvidaciju, ubacili u njeno privatno poštansko sanduče.

Svedok za kojim se sada traga, tokom 1998. godine sarađivao je sa misijama KDOM (Kosovo Diplomatic Observer Mission), koju su kasnije te godine zamenili „verifikatori” Vilijema Vokera, to jest misija KVM (Kosovo Verification Mission), koja se povukla pred početak rata u martu 1999. godine.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ističe da se na rasvetljavanju ubistva Ćuruvije nikada nije više radilo nego sada.

– Upornim temeljnim radom verujem da ćemo doći do procesuiranja i kažnjavanja ubica i nalogodavaca,jer se taj ljudski šljam obogatio na zločinima, bahato šire svoje biznise, potpuno samouvereni da ih ruka pravde neće nikada stići. Međutim, postoji rešenost da se to ne dogodi, da nikada ne budu ostavljeni na miru, već da budu proganjani dok ne odleže propisane kazne. Mi pokušavamo na svaki način da pronađemo svedoka koji se obratio Nataši Kandić, a koji je tvrdio da ubicu Ćuruvije uvek može prepoznati, jer je bio nekoliko metara od mesta gde je ubistvo izvršeno, aubica je prošao pored njega – objašnjava Matić.

Komisija, u kojoj koordinirano svakodnevno rade predstavnici tužilaštva, kriminalističke policije i BIA, sada nastoji da ovaj slučaj rasvetli klasičnim policijskim radom, analizom do sada prikupljenih i novih dokaza, pa i pronalaženjem svedoka. Između ostalog, utvrđeno je da pripadnici RDB-a za koje postoji sumnja da su organizatori zločina u vreme ubistva Ćuruvije, nisu bili na lokacijama koje su prošlih godina navodili. Umesto višegodišnjeg iščekivanja svedoka saradnika, čije bi pojavljivanje sada samo ubrzalo rasvetljavanje likvidacije izvršene za vreme rata NATO-a protiv SR Jugoslavije, komisija je odlučna da ovo ubistvo reši klasičnim metodama policijskog rada, a iskustva iz inostranstva govore da je to moguće i 15 godina posle zločina.

—————————————————————————

Poziv Verana Matića građanima

Molim sve koji imaju informacije o ubistvu Slavka Ćuruvije za koje sami možda misle i da nisu bitne ili su bili svedoci tog zločina, ali ih niko do sada nije pitao ništa o tome, da se jave komisiji kako bi povećali kredibilitet podataka koje već imamo, kaže Veran Matić. Ove informacije se mogu dostaviti na mejlove komisijazaistrazivanje@gmail.com ili veran.matic@b92.net ili poslati na adresu Veran Matić, (za Komisiju za istraživanje ubistava novinara), B 92, Bulevar Zorana Đinđića 64, Novi Beograd 11070.

M. Galović
Share