Vekarić: Prioritet iskopavanje ljudskih tela u Rudnici

Vekarić: Prioritet iskopavanje ljudskih tela u Rudnici

BEOGRAD –Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je prioritet iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana ljudska tela i da će taj postupak biti završen u najkraćem mogućem roku.

Vekarić je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da je podnet zahtev za ekshumaciju, da će već danas ili sutra sudija otići na tu lokaciju, da bi započela ekshumacija.

Zamenik tužioca za ratne zločine je rekao da su do sada već pronađena četiri tela, da će posle ekshumacije uslediti identifikacija i da je Vlada Srbija dala velika sredstva da se završe ta iskopavanja.

Prema njegovim rečima, postoje pretpostavke o frapantnim brojkama, da se na tom mestu nalaze tela 230 ljudi, ali je još uvek rano iznositi o tome prognoze, a očekuje se i dolazak u Beograd jednog danskog forenzičara.

Vekarić je rekao da je najmanje što bi moglo da se uradi za žrtve da se pronađu tela nestalih, da bi njihove porodice sahranile najmilije, da ima nekoliko hiljada nestalih na prostoru bivše Jugoslavije i još nekoliko lokacija koje bi trebalo istražiti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Komisija za nestala lica počeli su iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da su tajno zakopana ljudska tela, a pitanje postojanja te masovne grobnice pokrenuli su još 2004. prištinska Radna grupa i Unmik, a neuspešno istraživanje je obavljeno u maju i junu 2007.

Vekarić je rekao da se „predmet Bitići” radi sa FBI i sa predstavnicima američke ambasade i da nije tačno ono što se navodi u pojedinim medijima da bi rad na tom slučaju mogao da poremeti odnose između Srbije i Amerike.

Zamenik tužioca za ratne zločine je rekao takođe da predmet koji se odnosi na Žutu kuću ne može da zastari, jer je reč o ratnom zločinu trgovine ljudskim organima, da očekuje da će specijalni tim u toj oblasti završiti istragu i da se postavlja pitanje koliko će još mandat Euleksa trajati na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje novinara o mogućnosti eventualnih parlamentarnih izbora i da li bi to moglo da poremeti rad Tužilaštva za ratne zločine, Vekarić je odgovorio da to nije realno očekivati.

Share