Priština da otvori arhive OVK

Priština da otvori arhive OVK

Beograd — Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da će ta komisija sledeće nedelje zatražiti od prištinskih vlasti otvaranje arhiva takozvane OVK.

Odalović kaže da bi podaci u njima mogli da pomognu rasvetljavanje sudbine više stotina nestalih sa područja Kosova i Metohije.

Odalović je, učestvujući na tribini Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM “Imamo li mi pravo na istinu i slobodu”, rekao da su predstavnici Komisije nedavno saznali za postojanje arhive takozvane OVK u Skoplju i da već izvesno vreme bezuspešno pokušavaju da izvrše uvid u dokumentaciju koja se u njoj nalazi.

“To je nešto što nam vraća kakvu takvu nadu da ćemo, ako budemo uspeli da nateramo Prištinu da otvori te arhive, naći više informacija i podataka o zločinima koji su se desili na prostoru Kosova i Metohije, ne samo posle 10. juna 1999. nego i pre, jer su oni, uslovno da kažem, sebe formalno predstavili kao organizacione celine koje su odgovorne za stanje na teritoriji operativne zone kojom su upravljali”, objasnio je Odalović.

Prema podacima Komisije, na današnji dan kao nestalo vodi se oko 1.750 osoba, od kojih su 529 srpske i nealbanske nacionalnosti, a ostali kosovski Albanci, objasnio je Odalović.

“Ubijeni i kidnapovani, koje mi danas tražimo, upravo su tamo i nestali. I ukoliko postoji bilo koja informacija u tim arhivama ona bi nam bila dragocena”, naglasio je on.

Predsednik Komisije za nestala lica dodao je i da ta komisija nije zadovoljna brojem rešenih slučajeva ni informacijama u vezi sa nestalim osobama, istakavši da već godinama vode “rovovsku borbu” sa predstavnicima KFOR-a, UNMIK-a, Haškog tribunala i drugim medjunarodnim organizacijama kako bi dobili što više dokumenata koji bi pomogli u rasvetljavanju sudbine nestalih.

“Ali nastavićemo da radimo sve ono što je u našem mandatu, ali i ono što na bilo koji način, iz bilo kojih izvora, budemo imali u posedu i da to stavimo u funkciju traženja nestalih osoba”, poručio je Odalović.

 

Share