Haški tribunal: 20 godina posle

Haški tribunal: 20 godina posle

U Sarajevu je prošle sedmice dvodnevnom konferencijom nastavljena serija manifestacija povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

To je bio i povod da se u celom regionu nanovo vodi rasprava o tome u kojoj meri je Haški tribunal pomogao u rasvetljavanju brojnih ratnih zločina, doprineo pravdi i pomirenju i osudio najodgovornije za krvoproliće devedesetih godina prošlog veka.

Da li je Tribunal sahranio pravdu, kao što tvrde njegovi kritičari, ili ju je uz sve zamerke sprovodio na jedini mogući način u decenijama kada nacionalni sudovi u regionu nisu bili u stanju da kažnjavaju zločine počinjene na prostorima bivše SFRJ? Kakav će istorijski trag ostaviti ovaj međunarodni krivični sud nakon što iduće godine formalno okonča svoj rad? Kakve su posledice oslobađajućih presuda koje su ove godine izazvale žestoke polemike u celom regionu? Šta je Hag ostavio u nasleđe Srbima?

To su samo neka od pitanja o kojima će govoriti gosti Upitnika: Nataša Kandić, koordinatorka regionalnog programa REKOM i bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo, Novak Lukić, dugogodišnji haški advokat, Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije i Tomo Kovač, bivši ministar policije Republike Srpske i svedok na suđenju Radovanu Karadžiću.

Urednik i voditelj emisije je Olivera Jovićević.

 

Share