Međunarodna nagrada „Hrant Dink“ uručena Nataši Kandić

U nedelju 15. septembra 2013. godine u Istanbulu, Nataši Kandić, osnivačici Fonda za humanitarno pravo i regionalnoj koordinatorki Procesa REKOM, uručena je nagrada „Hrant Dink“. Ova nagrada dodeljuje se pojedincima, neprofitnim organizacijama ili grupama koje se bore za pravedniji svet bez diskriminacije, rasizma i nasilja, odnosno onima koji se zalažu za dostizanje ovih ideala, ruše stereotipe i koriste jezik mira, te na taj način pružaju inspiraciju i nadu drugima.

Od 2009. godine kada je ustanovljena, ova nagrada se dodeljuje svakog 15. septembra na rođendan novinara Hranta Dinka koji je bio glavni i odgovorni urednik dvojezičnog, tursko-jermenskog nedeljnika „Agos“. On je, posle brojnih pretnji turskih nacionalista i optužbi da je izdajnik, ubijen 19. januara 2007. godine.

U svom govoru povodom dodele nagrade, Nataša Kandić je rekla da se posle više od 20 godina i dalje seća prizora rata u Jugoslaviji, kada su ljudi koji su doskora živeli zajedno postali jedni drugima neprijatelji i kada je diskriminacija postala svakodnevica. Takođe je napomenula da uz borbu protiv diskriminacije koja je najstrašnije oružje protiv ljudskog dostojanstva, moramo imati i empatiju bez koje nema pomirenja.

Uz Natašu Kandić, ovu nagradu je dobila organizacija Saturday Mothers u kojoj su okupljene majke prisilno nestalih Kurda u Turskoj.

Turske agencije su prenele dva intervjua sa Natašom Kandić koje možete pročitati na sledećim linkovima:

Turkish –Armenian weekly magazine “Agos”

Nataša Kandić: Geçmiş tartışılmazsa suçlar siyasilerin demokrasiye karşı silahı olur

Share