Predsednik Srbije imenovao sudiju Sinišu Važića za ličnog izaslanika za REKOM

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić imenovao je sudiju Apelacionog suda u Beogradu Sinišu Važića za ličnog izaslanika u Regionalnoj ekspertskoj grupi za REKOM. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je na tu poziciju već imenovao Zlatu Đurđević, redovnu profesorku na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; predsednik Makedonije Đorge Ivanov Lubena Arnaudoskog, zamenika generalnog sekretara za pravne i organizacione poslove u kabinetu predsednika Makedonije; predsednik Crne Gore Filip Vujanović, dekanicu Pravnog fakulteta u Podgorici i svoju ličnu savetnicu za manjinska i ljudska prava, Sonju Tomović-Šundić; predsednica Kosova Atifete Jahjaga, svog ličnog pravnog savetnika Selima Selimija; član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović Aljošu Čamparu, dogradonačelnika Sarajeva; a član Predsedništva BiH Željko Komšić imenovao je Gorana Mihaljevića, pravnog eksperta za saradnju sa Haškim tribunalom za ličnog izaslanika za REKOM. Lične izaslanike još uvek nisu imenovali treći član Predsedništva BiH, Nebojša Radmanović, i predsednik Slovenije, Borut Pahor.

Prvi sastanak Regionalne ekspertske grupe za REKOM održaće se 6.09.2013. godine u Zagrebu. Imenovanjem ličnih izaslanika predsednika postjugoslovenskih zemalja započela je nova faza procesa REKOM – prenos Inicijative za osnivanje REKOM sa civilnog na politički nivo. Na prvom sastanku razmatraće se ustavne mogućnosti za osnivanje regionalne vansudske komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u vreme oružanih sukoba i neposredno nakon okončanja ratova na teritoriji nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM, koja broji oko 2.000 nevladinih organizacija, udruženja žrtava, porodica nestalih i pojedinaca iz svih postjugoslovenskih zemalja, zagovara poimenični popis svih žrtava kao preduslov pomirenja i neponavljanja ratnih zločina.

Share