Nataši Kandić nagrada Festivala Dani Sarajeva

Uručena nagrada festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić.

Nagrada festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” uručena je u Kulturnom centru aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić, saopšteno je večeras.

Nagrada je namenjena ljudima i institucijama koji doprinose uspostavljaju trajne i miroljubive komunikacije i saradnje Beograda i Sarajeva, a dosadašnji dobitnici su Borka Pavićević, Branko Cvejić i Jugoslovensko dramsko pozorište i Mirjana Karanović.

“Od svojih aktivističkih početaka u staroj Jugoslaviji, do današnjeg dana, Nataša Kandić je radila za pojedinca, malog čoveka koji je bio izložen represiji i kršenju ljudskih prava”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Dodaje se da je Nataša Kandić beskompromisni borac za ljudska prava koja je svojim radom značajno doprinela uspostavljanju odnosa posle rata.

“U vremenu kada su naša društva apatična, kada se čini da se nacionalistička i pogubna retorika nikada neće promeniti, Nataša Kandić nam daje svetli primer”, ističe se u saopštenju.

Ove godine u fokusu festivala “Dani Sarajeva u Beogradu” su deca u ratu – mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu.

Cilj festivala, otvorenog u ponedeljak, je da bude mesto susreta mladih i da pomogne da Beograd razume šta je Sarajevo prošlo tokom rata.

U utorak, drugog dana festivala, organizovana je debata čija je tema bila zašto mladi iz Beograda o opsadi Sarajeva znaju malo ili gotovo ništa.

Ovogodišnji festival “Dani Sarajeva u Beogradu” koji traje do 15. maja, pomogla je Ambasada Norveške u Srbiji.

Share