Kandić za RSE: Dijalog otvara put pomirenju Kosova i Srbije

RFE-logoNataša Kandić , osnivačica Fonda za humanitarno pravo, proglašena je u Stokholmu braniteljkom ljudskih prava godine u svetu. Priznanje joj je dodelila švedska nevladina organizacija Branitelji gradjanskih prava  (Civil Rights Defenders-CRD) za rad na dokumentovanju ratnih zločina i kršenja ljudskih prava na području bivše Jugoslavije.

Nataša Kandić izjavila je za RSE da joj ova nagrada znači kao potvrda ličnih napora za suočavanja sa prošlošću, ali da će biti i važna potpora za završetak “Kosovske knjige pamćenja”.

“Taj projekat u ovom trenutku nema obezbeđena sredstva tako da ova nagrada, osim što znači biti branitelj ljudskih prava u svetu, znači i to da će dve organizacije dobiti novac za nastavak istraživanja. Fond za humanitarno pravo Srbije će dobiti 25.000 evra,  Fond za humanitarno pravo Kosova 20.000, a sa pet hiljada ću pokušati da pokrenem da se napravi jedna memorijalna soba u Suvoj Reci, gde je ubijeno 50 članova porodice Beriša, uglavnom žene i deca”. 

Na dodeli nagrade predstavnici Branitelja građanskih prava rekli su da je Nataša Kandić već na početku ratova u bivšoj Jugoslaviji shvatila koliko je važno obezbediti pravdu za žrtve, vladavinu prava i kazniti počinioce ratnih zločina.

Nataša Kandić za RSE kaže da je utisak da u poslednje vreme u Srbiji pomirenje na Balkanu nema veliku podršku, i da se možda ne shvata koliko je i u tom kontekstu značajan dijalog.

“I društvo i zvanična Srbija jako puno doobijaju ako dođe do  dogovora između Srbije i Kosova. To onda otvara polje za pomirenje, ali zapravo ne mogu ni ja ni NVO da zamene državne institucije u tom pomirenju. Normalizovanje odnosa između Kosova i Srbije je uslov suočavanja sa prošlošću, pomirenja, a mi drugi možemo da pomognemo ali taj deo posla ostaje onima koji jesu odgovorni i moraju da preuzmu odgovornost za sve što se događalo od devedesetih.”.

Share